Все повече проблеми се стоварват върху упорития унгарски президент Виктор

...
Все повече проблеми се стоварват върху упорития унгарски президент Виктор
Коментари Харесай

„Миролюбецът“ Орбан е на път да се размине с председателството на ЕС


Все повече проблеми се стоварват върху упорития маджарски президент Виктор Орбан. Лидерът, който единствен бие по пропутинизъм нашия Радев, може да се окаже тотално изолиран в Европейския съюз.

В края на предходната седмица Европейският парламент (ЕП) одобри резолюция, поставяща под въпрос ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от Унгария следващата година. Евродепутатите считат, че Будапеща, в поддръжка на която се разгласи само Полша, погазва европейските полезности в редица сфери и по тази причина е несъответствуваща за ръководител на Евросъюза.

Екологичен потенциал одобри резолюцията с 442 гласа „ за “, 144 „ срещу “ и 33 въздържали се. В нея евродепутатите акцентират значимата роля на председателството за реализиране на прогрес по законодателството на Европейски Съюз, за обезпечаване на последователност в европейския дневен ред и за съдействие с останалите общностни институции. Те слагат под въпрос метода, по който Унгария ще може да извърши тази задача поради неспазването на правото на Европейски Съюз и полезностите от контракта за присъединение, както и правилото за лоялно съдействие с европейските институции и страни.

Екологичен потенциал приканва страните от Европейски Съюз да намерят уместно решение във допустимо най-кратък период и отбелязва, че би могъл да предприеме съответните ограничения, в случай че не бъде открито такова решение.

В резолюцията се регистрира, че в продължение на няколко години ситуацията, обвързвано с правилата на правовата страна в Унгария, се утежнява поради дейностите на държавното управление в Будапеща. От 2017 до 2021 година са били открити общо 1993 нередности, множеството свързани с измами с европейските фондове. Унгария е един от най-големите чисти получатели на средства от европейския бюджет. Екологичен потенциал декларира, че ограниченията за разпределяне на средства от Европейски Съюз би трябвало да се преглеждат в целокупност и не трябва да се правят заплащания за Будапеща, до момента в който нередностите не бъдат напълно отстранени.

Варшава се разгласи намерено срещу признатата от Екологичен потенциал резолюция. Въпреки осезаемото охладняване на връзките сред Полша и Унгария поради диаметрално противоположните им позиции за войната в Украйна, двете странни остават единни в мнението си, че Брюксел се меси непозволено във вътрешните им работи, изключително по въпроса за подхванатите от държавните управления им промени, които съгласно критици подкопават независимостта на правосъдните им системи, отбелязва Ройтерс.

„ Приемането на тази резолюция е очевидно нарушаване на европейските правила, и то в най-важната им част – разпоредбите, записани в европейските контракти “, съобщи на конференция в Молдова полският министър-председател Матеуш Моравецки, имайки поради съдържащия се в договорите за Европейски Съюз правилник, съгласно който страните членки на съюза се редуват на всеки 6 месеца като ръководители на Съвета на Европейски Съюз по авансово направен график. „ Рушенето по този метод на системата от правила, по които действа Европейски Съюз, е не просто път за на никое място, това е път към пропастта “, сподели Моравецки.

Унгария и Полша от дълго време са в спор с евроинституциите по редица въпроси, в това число върховенството на закона, свободата на печата и хомосексуалните права. Поради съображенията си в тези области Европейски Съюз спря европейски средства за двете страни в размер на милиарди евро.

Унгария може да получи към 5,8 милиарда евро безплатни средства (грантове) и още 9,6 милиарда евро под формата на евтини заеми по линия на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), само че Брюксел замрази всевъзможни заплащания, до момента в който националистическото държавно управление в Будапеща не направи промени за възстановяване на независимостта на правосъдната система и битката с корупцията.

Балаж Орбан, основен консултант по политическите въпроси на премиера Виктор Орбан (не са роднини), написа в Туитър, че Унгария е подложена на „ изнудване от Брюксел поради антивоенната си позиция “ по въпроса за войната на Русия против Украйна.

Будапеща отхвърля да даде военна помощ на прилежащата страна за отбиване на съветската инвазия и подлага на критика европейските наказания против Москва. (Колко познато, нали? б.р.)

Приетата от Екологичен потенциал резолюция е с необвързващ темперамент. Вносителите ѝ признават, че на процедура няма съответна юридическа процедура, по която да бъде отнето правото на Унгария на европейско председателство, само че все пак Европарламентът по думите им „ не е напълно безпомощен “ по този въпрос, отбелязва изданието „ Политико “.

Спорът за ротационното председателство и признатата от Европарламента резолюция бележат нов стадий от все по-задълбочаващото се опълчване сред Брюксел и унгарското държавно управление.

По график Унгария би трябвало да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз през юли следващата година от Белгия и да го съобщи през януари 2025 година на Полша.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР