Все повече призиви за протести или обединяване на гражданите с

...
Все повече призиви за протести или обединяване на гражданите с
Коментари Харесай

Като през 2018-та: Назряват протести срещу скока на цени и т...

Все повече апели за митинги или сливане на жителите за друга форма на реакция против новото стремително увеличение на цените се появяват в групи на пазарджиклии или на хора от по-малките общини в обществените мрежи.

Авторите на някои изявления предвиждат, че ни чака доста тежка зима - повишаването доста изпреварва приходите, а за идната година даже не се знае дали те ще имат актуализация, откакто още дори нямаме образувано ново държавно управление. Същото чуваме и от специалисти.

Реалностите, които всеки човек в града е забелязал - плащаме повече за артикули и услуги, без които не можем. Масовите типове самун от към лев станаха 1,50 лв. за самуни от 650 грама. Сирене от мляко до неотдавна купувахме за по към 6 лв., в този момент най-евтиното е с лев-два повече. Олиото беше малко над 2 лв., в този момент гони двойно по-висока цена. Кафето в заведенията по пешеходната зона към този момент също е по 2 лв., а нарастването и при него е двукратно. Чашка от събуждащата напитка до неотдавна се купуваше от павилиончетата по 50-70 стотинки, само че към този момент е 90. А продавачките с стеснение изясняват, че при новите цени на тока това е единственият метод дребните фирмички да оцелеят и да не банкрутират.

Токовият удар се стовари върху юридическите лица през юли. Дотогава в изискванията на контролиран пазар бизнесмените са плащали по 25 стотинки за киловат по дневна цена и по 11 стотинки за нощна. В момента, към този момент излезли на свободния пазар, дават по 50 стотинки и повече. А това следва и за семействата, най-вероятно още от 1 януари 2022 година. Тогава се чака сметките за ток на битовите консуматори да набъбнат в пъти. На фона на това бензинът също скочи до над 2,50 лв. за литър, а газта гони 1,50 лв., което пък се отразява на разноските за пътешестване до работа (много пазарджиклии се трудят в Пловдив, София, Септември или Панагюрище).

Освобождаването на пазара е неизбежно, само че приходите на българите към момента не разрешават такива разноски, а хората, в това число " работещите небогати ", сме обречени на финансови разтърсвания и недостиг, предсказват готовите за митинг.

Те напомнят всеобщите протести в цялата страна против високите цени на горивата през лятото и есента на 2018 година. Въпреки изказванията, че тези митинги са безсмислени, след тях последва спад в цените, въпреки и незначителен.

В почивните дни следва и първата такава демонстрация - пазарджиклии ще излязат пред постройката на общината, с цел да изразят недоволството си от новото нарастване на таксите за битови боклуци и желанието на локалната администрация да поеме нов дълг от общо 21 млн.лв. И в двата дни демонстрацията ще е от 10,00 часа, разгласи уредникът Георги Кръстев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР