Все повече представители на науката излагат доказателства за това, че

...
Все повече представители на науката излагат доказателства за това, че
Коментари Харесай

Океаните, медузите и кое животно устоява на високите температури и замърсяване

Все повече представители на науката излагат доказателства за това, че сега следим шестото огромно изгубване на типове от лицето на планетата.

Покачващите се температури и загубата на хабитат, породени от човешка активност, се оказват пагубни за доста и най-различни типове. Една от най-големите закани за всички нас са изменящите се океани.

От известно време учените следят понижаване на кислорода в огромните водни басейни по планетата, съпроводено от осезаемо повишаване в температурите на водата.

Това положение на океаните е пагубно за доста от жителите им и даже за хората, които могат да се окажат второстепенна жертва на промените.

Като следващ утежнителен обстановката за хомо сапиенс фактор, учените настояват, че един избран тип животни освен не умират в резултат на измененията в океана, само че даже процъфтяват.

Уви, не става въпрос за миловидни морски кончета или цветни рибки, а за медузи - животни, които в продължение на 500 милиона години са еволюирали в крайник с изменящата се Земя и могат да устоят на какво ли не.

Вместо да понижават паралелно с останалите изчезващи типове, медузите се усещат все по-комфортно в затоплящия се, цялостен с пластмаса океан.

Високите температури даже спомагат за по-бързото развиване на ембрионите на медузите и удължават размножителния им интервал.

Te нямат проблем с понижаващия си О2, защото не се нуждаят от доста. При тях дробовете липсват, а кислородът се всмуква непосредствено през желатиновата им тъкан.

Хората също спомагат за оцеляването им, като годишно избиват милиони от хищниците, които нормално заплашват слузестите създания.

Ако след всички вести и отчети във връзка с деградацията на океаните сме мислели, че няма по какъв начин да стане по-зле, не щеш ли явно има - хем топло и мръсно, хем цялостно с медузи. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР