Все повече плащания се извършват с карта или по електронен

...
Все повече плащания се извършват с карта или по електронен
Коментари Харесай

Стотици милиарди евро в брой: Къде са всички тези пари

Все повече заплащания се правят с карта или по електронен път, само че все пак в обращение остават стотици милиарди евробанкноти
Делът на заплащанията в брой в търговията на дребно понижава от години, тъй като от ден на ден хора заплащат с карта. Според изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ) Германия е измежду страните в Европа, в които заплащанията в брой обаче доминират - делът им е към 60 % от всички заплащания, написа АРД, представен от.
Стотици милиарди евро
В скандинавските страни и Нидерландия преобладават заплащанията по електронен път. Въпреки това в обращение остават големи количества банкноти: в края на предходната година са отпечатани банкноти на стойност 1 570 милиарда евро. Кому са нужни толкоз доста пари при съществуването на разплащателни сметки и кредитни карти, пита немската социална медия.

Проучване на Бундесбанк, представено от АРД, демонстрира, че единствено към една десета от парите в брой в Германия се употребяват за действителни разплащания. Останалата част потъва в трезори - от тях 30% в самата Германия, 20% - в други европейски страни, а 40% - в останалия свят.
Пари в брой вместо в банката
В годините след финансовата рецесия от 2008/2009 година нямаше съвсем никакви лихви по спестяванията. А на комерсиалните банки, които държаха пари в Бундесбанк, от 2014 година насам даже им се постановяваше да заплащат наказателни лихви за суми над избрана граница.

Според изследване на ЕЦБ резултатът от това е бил, че банките са напълнили трезорите си с пари в брой. По-евтино им е излизало да придвижват пари в брой със личен личен състав и да застраховат тези пари, в сравнение с да ги влагат в централната банка. Частните лица също изгубиха интерес към срочните депозити и трупаха пари в брой вкъщи. " С края на етапа на негативните лихвени проценти повишаването на банкнотите в обращение на процедура спря ", споделя за АРД Сабине Маудерер от Управителния съвет на Бундесбанк. Въпреки това достигнатото ниво на парите в брой остава високо.

" Повишеното търсене на банкноти е типично събитие по време на рецесия, когато хората разчитат на изпитаното и се доверяват на парите в брой като на сигурни пари ", написа Бундесбанк в свое изследване. По време на локдауните при започване на пандемията от Ковид-19 бяха насъбрани огромни количества пари в брой.
Големи количества пари в брой в чужбина
В страни с високо равнище на корупция, неприятна администрация и скъпи или ненадеждни банкови системи парите в брой по този начин или другояче си остават пожеланото средство за разплащане. А в случай че и националната валута е слаба, доларът и еврото стават козове.

По време на дълговата рецесия в Гърция през 2015 година парите станаха дефицитни, а банкоматите изплащаха единствено лимитирани суми. В резултат от това туристите от Северна Европа носеха със себе си цели пачки с евро. Тогава Бундесбанк записва фрапантно повишаване на търсенето на банкноти от петдесет евро и пусна в обращение 22 милиона копюри в допълнение, напомня немската социална медия АРД.
Криминални покупко-продажби
Официалните изследвания премълчават един явен пазар за пари в брой - престъпната стопанска система. Дилърите на опиати и изнудвачите не работят с разплащателни сметки, а събират огромни суми в брой. Те би трябвало да бъдат изпирани. Затова в Европа става все по-трудно да се внасят пари по сметки. При суми над 10 000 евро се задават неуместни въпроси. В момента в Европейски Съюз се приготвят закони, които по принцип лимитират интервенциите в брой до 10 000 евро. А суми над 10 000 евро би трябвало да се заявяват при прекосяване на границата.

За да ограничи прането на пари, ЕЦБ от пет години не емитира банкноти от 500 евро. В резултат от това търсенето на банкноти от 100 и 200 евро се усили. Анализ на Бундесбанк демонстрира, че тези огромни банкноти се изплащат от банките доста по-често, в сравнение с се внасят в тях. Поради това те изчезват от паричните трезори, се споделя още в обявата на АРД.
Как парите напущат Европейски Съюз
Относително огромни количества пари в брой се транспортират до страни, където няма прецизен надзор. Турция и някои балкански страни, да вземем за пример, се смятат за мечтани и леснодостъпни дестинации в този смисъл. На летището в Мюнхен при започване на февруари бе хванат пасажер, пътуващ за Истанбул, опитал се да придвижи 1,4 млн. евро в куфара си, напомня АРД.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР