Все повече нарастват индикациите, че джихадистката терористична групировка "Ислямска държава"

...
Все повече нарастват индикациите, че джихадистката терористична групировка "Ислямска държава"
Коментари Харесай

"Ислямска държава" се възражда в Ирак

Все повече нарастват индикациите, че джихадистката терористична формация "Ислямска страна " (ИД) се реорганизира в Ирак, две години след загубата на последната парченце от територията си.

Кюрдски и западни разузнавачи оповестяват пред Би Би Си (BBC) за наличие на ИД в Ирак, и за нарастване на офанзивите, проведени от джихадистите.

Сега бойците на групировката са по-квалифицирни и по-опасни от „ Ал Кайда”, твърди Лахур Талабани, оглавяващият кюрдското звено за битка с тероризма. „ Те разполагат с по-добра техника, по-добра тактичност и доста повече пари”, съобщи той.



„ Те са в положение да купува транспортни средства, оръжия, хранителни ресурси и съоръжение. Технологично са доста, доста по-добре. По-рудно ни е да ги унищожаваме. Те са като „ Ал Кайда” на стероиди”, изясни Талабани.

В базата му в Сюлеймания, сгушена в хълмовете на кюрдския регион в Северен Ирак, ветеранът шпионин обрисува организацията, която е прекарала последните 12 месеца, преустройвайки се от руините на халифата.

„ Виждаме, че интензивността им нараства в този момент и считаме, че етапа на възобновяване е завършила.
Появява се един нов тип „ Ислямска държава”, която не желае да управлява никаква територия, с цел да не бъде цел. Вместо това, сходно на предшествениците им от „ Ал Кайда”, бойците от ИД, отишли в иракските планини Хамрин.

„ Това е центърът на „ Ислямска държава” сега. Това е дълга планинска верига, доста сложен регион за управление от иракската войска, има доста скривалища и пещери”, изясни Талабани.



Той предизвести, че ИД ще бъде подхранвана от възходящите митинги в иракската столица Багдад и ще употребява възприятието на отчуждение измежду сунитите – малцинствена общественост. В Ирак това е прочут и кървясъл модел.

„ Ако има политически безредици, това е Раят или като подранила Коледа за „ Ислямска държава”,
добавя Талабани.

Бoйците се възползват и от обтегнатите връзки сред Багдад и районното държавно управление на Кюрдистан, след референдума за кюрдска самостоятелност през 2017 година Вече има голяма повърхност от ничия земя в северен Ирак сред кюрдските сили за сигурност Пешмерга и техните иракски сътрудници. Според Талабани единствените, които патрулират в тази област, са ИД.

Според отчетите на разузнаването на Пешмерга, редиците на „ Ислямска държава” в региона неотдавна са били подсилени от към 100 бойци, минали границата със Сирия, в това число някои чужденци с колани с експлозиви.

Кюрдските чиновници на разузнаването пресмятат, че ИД в този момент наброява към 10 000 души в Ирак – сред 4000 и 5000 бойци и още толкоз спящи кафези и симпатизанти. Според Лахур Талабани интернационалната общественост би трябвало да се тревожи. „ Колкото по-удобни се усещат тук, толкоз повече ще мислят за офанзиви отвън Ирак и Сирия”.

Засега екстремистите са лимитирани до сенки – появяващи се през нощта за осъществяване на бързи офанзиви. Но Ирак вижда терора да нараства и някои се опасяват, че следва нова опасност за района и Запада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР