Все повече млади хора избират да бъдат учители. Причината за

...
Все повече млади хора избират да бъдат учители. Причината за
Коментари Харесай

Учителската заплата е 125% от средната – това ли е причината все повече млади хора да избират професията 

Все повече младежи избират да бъдат учители. Причината за това са нарасналите през последните години хонорари в областта на образованието. Какво стимулира учителите да останат в специалността.

Преди 20 години Ганка Топалова приключва шуменския университет и незабавно стартира работа като преподавател по български език и литература. Разказва, че първите години в специалността не са били лесни.

" Започнах работа с 197 лв. заплата. Работих като преподавател с помощта на това, че брачният партньор ми ме подкрепеше и в действителност той устояваше фамилията ", съобщи Ганка Tопалова, преподавател по български език и литература в VII СОУ " Найден Геров " - Варна.

Преди години учителските специалности в университетите били измежду най-нежеланите от кандидат-студентите, оповестяват от Българска национална телевизия.  Младите хора, които въпреки всичко избирали тази специалността, рядко стигали до класните стаи поради ниското възнаграждение.

" Изключително предизвикателство беше в едни доста сложни години, в които имаше проблем и с държанието на учениците, и с отношението въпреки това на родителите. Но мисля, че първите години на работа ме калиха извънредно доста да построявам връзка сред себе си и учениците ", добави Ганка Tопалова.

Когато в една специалност няма пари, нито авторитет, те водят единствено ентусиазмът и персоналната мотивация, споделя Ганка Топалова. А тя има задоволително и от двете - по тази причина продължава самоуверено напред в учителската специалност.

" Един човек, който е преподавател, той не работи за заплата. Това, което може да стимулира учителя и в действителност, което на мен ми дава голямо наслаждение за работа, са децата и постигнатите триумфи с тях. С течение на времето, нещата се трансформираха в учебно заведение. Заплащането се усъвършенства ", разяснява Ганка Tопалова.

Това е и повода ползата към учителската специалност през последните години от ден на ден да се ускорява.

" Мотивацията е доста друга. Учителската заплата е 125% от междинната. Един млад преподавател сега започва с 1700 лв.. В интерес на истината идват нови сътрудници в учебно заведение, прави усещане обаче, че нормално това са хора, които се сменят специалността на една прозряла възраст, инженери доста постоянно си сменят специалността и стават начални учители. Хубавото е, че към този момент се появяват обаче и млади сътрудници. И една част от тях са стимулирани извънредно доста за работа. В нашето учебно заведение имаме такива сътрудници и е същинско наслаждение да работиш с тях ", сподели още Ганка Tопалова.

Освен по-доброто възнаграждение и желанието на от ден на ден младежи да станат учители, Ганка Топалова регистрира още една позитивна смяна - с всяка минала година учениците стават все по-мотивирани и уверени в личните си сили и благоприятни условия. А постигнатите от тях триумфи са най-голямото задоволство за положените старания от техните учители, добавя Топалова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР