Все повече компании от ИТ сектора избират Пловдив за откриване

...
Все повече компании от ИТ сектора избират Пловдив за откриване
Коментари Харесай

Пловдив събра инвеститори на аутсорсинг конференция

Все повече компании от ИТ бранша избират Пловдив за разкриване на своите офиси. Градът под Тепетата „ диша във врата ” на София като водеща аутсорсинг дестинация, стана ясно на конференция през днешния ден. Браншът генерира 1,75% от Брутният вътрешен продукт като за последните 10 години заетите в него са се нараснали от 5000 на 17 000. Заплатите са сред 15000 и 3500 лева, показаха още специалистите. В Пловдив работят към 5000 души, като до пет години прогнозата е те да скочат двойно. Високотехнологичният отрасъл генерира 1,75% от Брутният вътрешен продукт като за 10 години ИТ фирмите са отбелязали 600% растеж на продажбите. Броят на работните места е скочил от 5000 на 17 000 от 2005 до 2015 година 90% от работещите в бранша са под 35 години. Това е секторът с най-висока добавена стойност, бе регистрирано още на конференцията. Потенциалът на България е разпознат от вложителите, безапелационни са специалистите.

Развитието на ИТ сектора неизбежно докара и до съществено оживление на офис площите в Пловдив като от ден на ден компании обръщат взор натам за откриване на нови офиси. „ Това, което до момента е липсвало на Пловдив е фактът, че предлага качествени офис площи. Не се съмняваме, че градът може да се трансформира в дестинация с интернационално значение за BPO и аутсорсинг индустрията”, разясниха от водещата капиталова компания Галакси Инвестмънт Груп.

 snimka_blitz2.JPG

В момента тя развива един от „ най-горещите” офис планове под тепетата – Офис парк Пловдив. Сградата ще предлага гъвкави офис пространства, особено проектирани да задоволят потребностите на ИТ сектора. Комплексът се построява на бул. "Свобода ", покрай Мол Пловдив и ще съставлява две здания с разгърната застроена повърхност от 19 350 квадратни метра и с общ потенциал от 2000 души.

„ Смятаме, че пазарът несъмнено е в положение на недостиг като предлагането не дава отговор на търсенето. Към момента към Офис парк Пловдив демонстрират интерес както компании, които към този момент работят тук, по този начин и нови”, показаха от Галакси Инвестмънт Груп. Те обърнаха внимание и на самите условия и оформяне на офис пространствата и дадоха образец с техен клиент, който при релокация от един офис в различен е постигнал 50% растеж на продуктивността. Досега компанията е потвърдила ефикасното си съдействие с компаниите от бранша.

Пример за това са фирмите Софика и Scalefocus, които към този момент избраха да наемат площи в Роял Сити Бизнес Парк, стопанисван от компанията.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР