Все повече измамници в тъмната страна на интернет, т.нар. даркуеб“,

...
Все повече измамници в тъмната страна на интернет, т.нар. даркуеб“,
Коментари Харесай

Измамници продават ваксини срещу биткойни в „Даркуеб“

Все повече измамници в тъмната страна на интернет, така наречен „ даркуеб “, оферират продажба на ваксини против COVID-19 със възнаграждение с биткойн, като по-късно не доставят закупената стока, предизвестява компанията за киберсигурност Check Point.

Скорошна поръчка за търсене на медикаменти за имунизация срещу новия ковид в тъмната мрежа, направена от Check Point, е посочила общо 340 реклами на 34 страници, спрямо едвам 8 страници резултати при сходна поръчка, направена при започване на декември, съобщи CNBC.

Средната цена за доза ваксина в някои случаи доближава до 1000 $. Изследователите от компанията за киберсигурност са създали поръчка от снабдител, с който се свързали в приложението за криптирани известия Telegram. Била е препоръчана доза от китайски препарат против биткойн на стойност 750 $. След заплащането и изпращането на данните за доставка акаунтът на продавача е бил заличен, а поръчаната доза по този начин и не пристигнала.

Някои " търговци "  дори оферират " доставка " на ваксини на едро. Сред цитираните образци е предложение за колосалните 10 хиляди флакона на обща цена от 30 хиляди $.

Според експертите от Check Point повода за повишаване на обявите за продажба на ваксини в „ даркуеб “ се дължи на обстоятелството, че хората не желаят да чакат реда си за имунизация. „ Вярваме, че това се дължи на скока в търсенето от лица, които не желаят да чакат седмици или месеци, с цел да получат имунизацията си от държавните управления на техните страни “, споделиха от компанията в свое изказване.

По-рано през 2020 г. от Европол предизвестиха за допустимо повишаване на измамите, свързани с имунизацията против COVID-19, точно поради огромното търсене.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР