Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго –

...
Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго –
Коментари Харесай

Експерт от ИПИ: Над 3 ще са пропуснатите години за икономиката ни

Все повече наподобява, че икономическото възобновяване ще е по-дълго – пропуснатите години се очакваше да са три, само че в този момент ще са повече, предвижда Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна стопанска система.
" Очакванията за възобновяване се утежняват. В същото време чакахме доста по-лош сюжет за спада, само че той не се оказа чак толкоз огромен “, призна той пред Bloomberg TV Bulgaria.

„ Износът стартира да се възвръща, като през декември той даже е по-голям от декември 2019 година “, изясни старши икономистът.

По думите му износът демонстрира оптимизъм, въпреки че крайното ползване не чертае същата наклонност. Според него обаче, макар подобряващата се трендове, въпросителните остават доста.

„ Темпът на икономическо възобновяване зависи от понижаване на рестриктивните мерки, връщането на туристите и в случай че износът се възвърне стабилно, то може да чакаме и по-бързо възобновяване на стопанската система “, съобщи Калоян Стайков

Той изясни, че рецесията удря другите страни по друг метод, като в тази ситуация с България даже се стига до абсурд: " Хем стопанската система се възвръща добре, хем антикризисните ограничения не бяха много всеобхватни “.

Във връзка с Плана за възобновяване на България, съгласно него не е ясно каква е задачата, само че е ясно, че би трябвало да се изхарчат парите.

" Другият главен проблем е, че проектите за осъществяване на тези промени са доста отдалечени в бъдещето, до момента в който концепцията на самия проект е те да са оптимално доближени към сегашния миг, т.е. в този момент да се влагат тези пари, с цел да може оптимално бързо стопанската система да се трансформира, да се приспособи към новите условия и надлежно да стартира възобновяване. "

" Трябва оптимално бързо да се трансформира стопанската система. Ако възобновяване стартира през 2025 година, тогава към този момент ще е късно ", предизвести старши икономистът в ИПИ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР