Все повече хора забелязват пагубното влияние на социалните мрежи върху

...
Все повече хора забелязват пагубното влияние на социалните мрежи върху
Коментари Харесай


Все повече хора забелязват пагубното влия


Все повече хора виждат пагубното въздействие на обществените мрежи върху децата
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалните медии имат тежко и даже пагубно въздействие върху младежите. В последно време от ден на ден хора виждат това, само че в това време и публични изследвания и браншови специалисти последователно раздират завесата над скритата информация какъв брой рискови може да са обществените мрежи за децата.

За разлика от множеството кавги, които удостоверяват максимата „ всяко знамение за три дни ”, казусът с нездравословното влияние на обществените медии върху младежите продължава да вълнува целия свят. Събитията тази седмица още веднъж насочват светлината на прожекторите върху казуса.

Продажби на опиати

Instagram прави извънредно елементарно за младежите да си намират и купуват дрога, съгласно неотдавна оповестен от „ Проект за софтуерна бистрота ”. Организацията неотдавна организира следствие, при което сътвори серия от подправени профили, с цел да тества защитните ограничения, които Instagram ползва за отбрана на младежите от евентуално смъртоносни фармацевтични артикули. Обект на изследване бяха евентуалните покупки на „ Екстази ” и „ Ксанакс ”.

Макар че хаштаговете като #mdma са неразрешени в платформата*, самодейността откри, че е много елементарно тези ограничавания да се заобиколят от акаунт, обвързван с малолетно лице. Така да вземем за пример, за юноша би било елементарно да употребява термини като „ mdmamolly ”, с цел да откри хора, които продават веществото. Всъщност логаритъмът за търсене на приложението дори улеснява намирането на сходни хаштагове, като функционалността за автоматизирано дотъкмяване насочва търсещите в вярната посока.
още по темата
Нещо повече. Ако някой последва даже единствено един акаунт, принадлежащ на хипотетичен дилър на MDMA, логаритъмът за рекомендации на Instagram ще предложи на потребителя да последва и други сходни профили. Въпреки „ насоките на общността ” на Instagram, които не разрешават „ пазаруването или продажбата на немедицински или фармацевтични медикаменти ”, ПТП откри, че доста дилъри на опиати работят напълно намерено в платформата.

Експериментът не ПТП не е спрял дотук и е ревизирал по какъв начин реагира Instagram на известия за рисковата процедура. Организацията твърди, че е изпратила 50 изявления до Instagram за обзор. За 36 от тях обществената мрежа е дала отговор, че не са нарушили „ насоките на общността ”. В последна сметка Instagram е забранила единствено един профил, докладван от TTP.

„ Забраняваме продажбата на опиати в Instagram. Премахнахме 1,8 милиона къса наличие, обвързвано с продажби на опиати, единствено през последното тримесечие. Благодарение на нашата подобряваща се технология за разкриване, разпространяването на сходно наличие е към 0,05 % от гледаното наличие – или към 5 гледания на всеки 10 000 ”, отговори Стефани Отуей, представител на Мeta, пред. „ Ще продължим да работим в тази посока, … с цел да запазим сигурността в Instagram, изключително за най-младите членове на общността ”.

Психично здраве

Почти по същото време група учени прикани с отворено писмо до Марк Зукърбърг Meta да бъде по-прозрачна по отношение на проучванията си за това по какъв начин Фейсбук, Instagram и WhatsApp въздействат на на децата и юношите. В писмото учените приканват компанията да разреши самостоятелен обзор на вътрешната си активност по запазване на психологичното здраве на младежите.

„ Вие и вашите организации имате етично и морално обвързване да приведете вътрешните си проучвания по отношение на децата и юношите в сходство с откритите стандарти за доказателства в науката за психологичното здраве ”, се споделя в писмото. То е подписано от откриватели от университети по целия свят.

Писмото касае направените наскоро разкрития, че Meta/Facebook доста добре знае от лични вътрешни изследвания, че Instagram е нездравословен за доста младежи – но все пак компанията е пренебрегнала казуса. Случаят бе осветен след изказване на някогашна служителка на име Франсис Хоган, която „ би камбаната ” за превръщане на публичното внимание към неглижирания проблем.

Данните от вътрешното изследване, за което става дума, разкриват, че Instagram е обвързван с повишение на равнищата тревога измежду младежите, душевен разстройства, свързани с визията за себе си,.

„ Наличната до момента информация демонстрира, че изследванията, извършени от откривателите на Фейсбук, не дават отговор на стандартите, употребявани от университетските откриватели, за осъществяване на опити ”, се споделя в отвореното писмо. Освен това наличната информация е непълна, означават създателите. „ Meta не е направила обществено притежание своите проучвателен способи или данни, тъй че те не могат да бъдат прегледани от самостоятелни специалисти ”.

В писмото учените молят Meta да отвори достъпа до данните си за задачите на настоящи самостоятелни проучвания по отношение на психологичното здраве на подрастващите. Тревогата е, че огромните софтуерни компании от години отхвърлят да разкриват сходни данни. Това на собствен ред прави мъчно за външните специалисти да изследват и схващат софтуерните артикули. „ Ще бъде невероятно да се разпознава и предизвиква психологичното здраве през 21-ви век, в случай че не можем да проучим по какъв начин младежите взаимодействат онлайн ”, споделят създателите.

„ Защо не разгласяват данните, които демонстрират по какъв начин и какво кликат децата и изобщо цялостното им държание? Мисля, че [Meta] би трябвало да предложения откриватели, които имат нужния опит, да им даде тези данни и да им разреши да създадат разбор ”, разяснява Кавери Субраманиям, психолог от Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис.

Вторични земетресения

Може да се чака тематиката да продължи да вълнува обществеността в идващите дни, може би даже с нови разкрития по казуса с върху децата. Днес пред американския Сенат би трябвало да се яви Адам Мозери – ръководителят на Instagram – за чуване по проблема. Той ще би трябвало да даде пояснения за отбраната, която Instagram обезпечава за децата и вероятно част от въпросите към него ще се базират на изследването за разпространяване на опиати в обществената мрежа.

* MDMA – Метилендиоксиметамфетамин, прочут още като „ Екстази ”, „ Е ” или „ Molly ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР