Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати

...
Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати
Коментари Харесай

Увеличават се хората, които попадат в капана нa фалшиви лечители и хомеопати

 Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска тапия. За това сигнализират пациентски организации. За да спрат рисковите практики медици готвят оферти за промени в закона за здравето.

Сега законът у нас е безапелационен, че хомеопатия могат да предписват единствено и само лекари. Техният брой по публични данни е към 2 400 за цялата страна. Практикуващите този тип медицина обаче са в пъти повече, а някои даже нямат здравно обучение, настояват специалисти. Причината - в нормативната база липсва правилник къде и какво образование би трябвало да е приключено, с цел да има право едно лице да лекува с хомеопатия.

През 2018 година Теодора губи борбата с рака след различно лекуване посредством енергийна интервенция. Към нея я насочва медиума Кармен Лазарова. Семейството заплаща на съмнителната лечителка 3 хиляди лв.. Макар и не с съдбовен край казусът на друга българка, болна от рак, също шокира обществото - 44-годишна жена губи гърдата си след лекуване с незнайни хранителни добавки.

" Прилагали са й биорезонансна терапия и био-някакви медикамени, не ги запомних, за почистване на организма. И тя е забелязала, че кожата й стартира да прави кръвоизливи, да почервенява ", споделя проф. Елена Александрова, УСБАЛО ЕАД – София.

В Интернет могат да се открият стотици разгласи на екстрасенси, лечители и хомеопати, предлагащи неконвенционална медицина против разнообразни суми.

" Имаме сигнали, че някои не лекари дават в бели пликчета без да са запечатани и без производител и период на валидност някакви бели топчета, които ги популяризират като хомеопатични артикули и ги продават на пациентите " съобщи Пенка Георгиева от пациентски организации " Заедно с теб ".

Под надзор на страната са единствено препаратите, продавани в аптеките, припомнят лекарите. Законът обаче не споделя каква тапия би трябвало да има този, който ги изписва. От Българската хомеопатична организация настояха за въвеждане на двугодишно наложително образование по хомеопатия за бъдещи лекари – и единствено то да се смята за легално.

Нашите стратегии ще бъдат строго следени от представителите на академичната общественост, образованието ще бъде в университетите по този начин, както е при всяка една здравна компетентност ", сподели от своя страна доктор Петко Загорчев от българската здравна хомеопатична организация.

Добрата вест е, че жертвите на шарлатантски практики все по-често търсят помощ от юристите по здравно право. Лошата е, че мъчно печелят делото.

  " Казусите с тези пациенти са извънредно тежки, тъй като те са дали доста средства за това наречено от тях " лекуване ", които мъчно могат да потвърдят. Имаме случаи на пациенти, които настояват, че са давали суми сред 50 до 70 хиляди лв. ", заяви юристът Мария Петрова.

Ако измамата въпреки всичко бъде потвърдена за нарушителите следва затвор. Предложенията за промени в Закона за здравето би трябвало да станат факт до края на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР