Все повече хора се превръщат във фенове на безсолното готвене

...
Все повече хора се превръщат във фенове на безсолното готвене
Коментари Харесай

Солили сме грешно храната , ето как трябва

Все повече хора се трансформират във почитатели на безсолното готвене и ястие. Всички знаем за вредата от солта, само че малко на брой могат да одобряват храната изцяло безсолна.

Единственият трик, който може да ни помогне в това отношение, е да овкусяваме ястията с доста и все ароматни подправки. Чесънът да вземем за пример в много случаи замества нуждата от сол.

Така или другояче, в случай че готвите със сол, знаете, че в някои гозби тя се слага преди приготвянето, в други – по време, а в трети – след него.

В множеството предписания се загатва сол на усет или щипка сол. Естествено, не безусловно – има се поради, че солта се прибавя фактически да придаде усет на ястието, само че никога не трябва да прекалявате, тъй като в несъразмерни количества тя става в действителност нездравословна.

След като към този момент уточнихме какъв брой сол се слага на гозбите, би трябвало да знаем по кое време тъкмо се поставя – при започване на ястието или пък в края.

Няма безапелационен отговор на въпроса, тъй като при другите ястия се прибавя по друго време.

Ако да вземем за пример приготвяте рибен бульон, безусловно би трябвало да добавите сол в самото начало на неговото подготвяне. От друга страна – в случай че приготвяте бульон от месо, можете да посолите едвам, когато бульонът е изцяло подготвен.

Друга значима детайлност е, че по-мазните меса би трябвало да се посоляват по-обилно. Месата като пилешко и свинско не обичат да бъдат доста солени, за разлика от рибата, която поема повече сол. Ако пържите зеленчуци, посолете ги директно преди да ги изпържите, същото се отнася и за яйцата.

Посоляване на ястия

Когато готвите картофи посолявайте, откакто към този момент са подготвени – директно преди да отдръпнете от котлона. Рибката, за която към този момент споменахме, че обича солта, се посолява най-малко 20 минути преди да се изпържи.

Ако си приготвяте месо на скара, посолете го, когато го махнете от нея. И тъй като на всеки се е случвало най-малко един път да пресоли ядене, дано да кажем и какво може да се направи, в случай че и при вас се е случила сходна обстановка.

Ако ястието е чорба, може да добавите към нея 1 к.ч. прясно мляко. Друг метод за „ отнемане” на солта е да добавите нарязан картоф в гозбата или да пуснете коричка самун.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР