Все повече хора се отказват от отглеждането на пчели заради

...
Все повече хора се отказват от отглеждането на пчели заради
Коментари Харесай

Пчелари във Варна: Скоро няма да има кой да гледа пчели, ще внасяме кошери от чужбина

Все повече хора се отхвърлят от развъждането на пчели поради неналичието на поддръжка от страната към бранша . Ако нещата продължат в тази посока, скоро няма да има кой да гледа пчели и ще се наложи да се внасят кошери от чужбина, с цел да се опрашват растенията.

Тези опасения показаха членове на Национално съдружие „ Български свободни пчелари “ във Варна, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Организацията готви митинг на 11 октомври от 13.00 часа в София пред Министерството на земеделието и храните с искане за подкрепяне на пчеларството и протекция на бранша, както в Гърция и Румъния.

По думите на ръководителя Ясен Янев преди месец са пратили декларация с настояванията си до министерството, само че отговор по този начин и не получили.

Искат подкрепяне от страната с два до 4 лв. на кг мед. И 50 лв. помощ на кошер . Според Янев изкупната цена на меда у нас е занижена с над 50%. Казва, че три години пчеларите не са получавали поддръжка от Европейски Съюз.

От сдружението упорстват държавните лаборатории да вършат проби за пестициди . В момента подобен разбор се прави от две частни лаборатории в страната. Тестването коства над 400 лв., което е непостижима сума за пчеларите.

Станислав Димитров се грижи за 80 пчелни фамилии във Варненско. Казва, че сега има над 1 звук мед на склад. Причината да не го продава е ниската изкупна цена, която е сред 3.20 и 3.80 за кг . Тази сума по никакъв метод не би могла да покрие разноските му по грижата за пчелите. Само една пита за зареждането им коства над 5 лв., споделя пчеларят. Смята, че изкупната цена е обидна.

На същото мнение е и Ивайло Добрев, който отглежда 160 пчелни фамилии в Търговище. Тази годинна е добил два тона мед, против които би следвало да получи към 7 хиляди лв.. Тази сума едвам покрива разноските му, облага няма.

Тази година пчеларите у нас са получили като обезщетения общо 23 лв. на кошер . Нужни са обаче най-малко двойно повече, с цел да извършват умерено активността си.

Липсата на поддръжка от страната към бранша кара от ден на ден хора да се откажат от развъждането на пчели , показаха от сдружението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР