Все повече хора по света се доверяват на вегетарианските или

...
Все повече хора по света се доверяват на вегетарианските или
Коментари Харесай

Растителната диета – новият хит в професионалния тенис


Все повече хора по света се доверяват на вегетарианските или растителните диети и професионалните тенисисти не са изключение. Най-яркият образец за това е Новак Джокович, който неведнъж е споделял, че един от главните фактори за триумфите му на корта е неговата безглутенова веган диета. Други огромни имена от света на тениса, които избират този метод на хранене, са сестрите Уилямс и Ник Кирьос. Може ли обаче той да помогне и на феновете да подобрят представянето си на корта и крие ли евентуални опасности за здравето?

Безспорен факт е, че растителната диета дава на тялото голям брой антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни субстанции като витамини А, С и Е, както и ненаситени мазнини и голям брой фитонутриенти. За сметка на това обаче прецизното дълготрайно придържане към сходен вид дието може да ви лиши от други значими хранителни субстанции като протеин, витамин В12, желязо и калций, тъй че би трябвало да бъдете доста деликатни при съставянето на хранителния си режим.

Ако питателните потребности на тялото ви на бъдат задоволени, може да изпитате следните признаци на протеинов дефицит: изнемощялост, унесеност, липса на централизация, проблеми с дишането, загуба на мощ и мускулна маса, косопад, трошливост на ноктите и задържане на вода в ставите, както и постепенно възобновяване от респираторни инфекции и увеличена неустойчивост към вирусни болести.

Изборът на по-разнообразна диета би могъл да усъвършенства както общото ви здравословно положение, по този начин и представянето ви на корта. Периодичният банкет на риба, яйца или млечни артикули би могъл да ви помогне да задоволите изцяло потребността на тялото си от протеин, витамин В, калций и желязо.

Ако възнамерявате да преминете към вегетарианска или растителна диета, би трябвало да имате поради две доста значими неща: да се грижите за нужния банкет на протеини, както и да не пренебрегвате калцият, желязото и В-витамините. При потребност бихте могли да допълните диетата си с мултивитамини, съдържащи желязо и витамин В12. Също по този начин, в случай че не консумирате мляко от животиснки генезис, би трябвало да си осигурите спомагателна доза калций. В случай, че желаете да си изготвите хранителен режим, който да усъвършенства както здравословното ви положение, по този начин и играта ви, е най-добре да се обърнете към професионален диетолог.

Какъв е нужният дневен банкет на протеини?

Професионалните тенисисти се стремят да най-малко 20 грама протеин два пъти на ден при хранене, както и още 10-15 грама сред храненията и също толкоз след всяка подготовка. Научно потвърдено е, че нуждата от протеини нараства след интензивна физическа интензивност.

Необходимият дневен банкет на протеини се пресмята по отношение на тежестта по формулата „ тегло “ Х (1,0 – 1,5). Това значи, че в случай че тежестта ви е да вземем за пример 70 кг, нужният дневен банкет е 70 Х (1,0 – 1,5) = 70 до 105 година

Постни храним богати на протеин:
  • соя, тофу:
  • вегетариански бургери и наденички;
  • грах, боб;
  • ядки и семена;
  • вегетариански пилешки хапки;
  • яйца;
  • сирене;
  • соево мляко, подсилено бадемово мляко;
  • хумус;

Ежедневни ястия, които могат да уводлетворят питателните ви потребности преди игра на тенис:
  • фасул с самун или крекери от семена;
  • бобена паста с пармезан;
  • фасул с ориз и сирене;
  • пържен ориз с тофу и зеленчуци;
  • бурито с фасул и ориз, съчетано със сирене;
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР