Все повече хора от Украйна се струпват на граничите пунктове

...
Все повече хора от Украйна се струпват на граничите пунктове
Коментари Харесай

Хиляди жени и деца бягат от Украйна в Полша, посрещат ги доброволци


Все повече хора от Украйна се струпват на граничите пунктове с Полша. За часове в търговски център, покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Корджова “ бе повдигнат, бежански център. На място има медицински пункт, както и място, на което хората дават информация на всички бежанци по какъв начин могат да продължат живота си в Полша или да отидат на други места.

Много доброволци от Полша и прилежащите страни оферират на хората от Украйна да ги настанят в домовете си.

Татяна Вородьова е начален възпитател от град Херсон в Украйна. От месеци имала запазен полет до Чехия, само че вместо в самолета за Прага, войната я изпраща в колоната с бежанци от Украйна към Полша.

Снимка: bTV


„ Имах полет за 24 февруари, само че всички летища в Украйна към този момент са негодни. Това е една необявена война, която Русия ни наложи. Живея от 1986 година в Украйна, рускиня съм. Говоря съветски език и това не е било някакво затруднение за мен в Украйна. Путин залага на тезата, че руснаците в Украйна имат проблем да приказват на съветски - това е нелепост. Проблем с езика в никакъв случай не е имало. Това е една измислена комфортна игра, която се разиграва непрекъснато. Моята сестра е рускиня, тя 35 година беше диктор в украинската телевизия. Тя в този момент преподава на хубав верен украински език “, описа тя пред bTV.

От колоната с бежанци Татяна се насочва към влака за Прага, където живее щерка ѝ. Украинците, които няма къде да отидат, са посрещани от хиляди поляци като Радослав, които са подготвени да им оказват помощ.

„ С моето семейство подготвихме четири кревати, храна и превоз. Мисля, че моята страна има дълга история в помагането на хора в компликации. Ние разбираме пред какво са изправени украинците в този миг “, изясни той.
Снимка: bTV

Тарас е от Украйна, само че живее във Варшава. Поляците помогнали на него, когато пристигнал тук, по тази причина и той в този момент оказва помощ.

„ Возим хората гратис. Даже предлагаме на хората опция за заслон. Не мисля, че чак толкоз доста хора ще дойдат - единствено майки с деца “, описа той.

Украинците, които имат вяра, че войната ще свърши, спят в колите си до границата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР