Все повече хора искат да заминат на работа в чужбина

...
Все повече хора искат да заминат на работа в чужбина
Коментари Харесай

Ръст на желаещите да работят в чужбина в Благоевград

Все повече хора желаят да заминат на работа в чужбина в Благоевград. Това регистрират през последните няколко месеца компании, които се занимават с експорт на работна ръка. Въпреки рестриктивните мерки за влизане в доста страни, хората, които се готвят за работа в чужбина през лятото, са се нараснали съвсем двойно в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Венцислав Дуев има организация в Благоевград, която обезпечава работа най-вече в Кипър, Гърция и Германия. Казва, че на сезон до момента е изпращал към 4 000 души на работа в чужбина. Причината тази година искащите да са повече е, че доста от хората са останали без прехранване у нас. Основно търсят работа в областта на туризма. Работодателите нямат условия чиновниците да имат сложени ваксини или да са изкарали COVID-19.

" Имаме най-разнообразни претенденти, от по този начин наречените сини якички или личен състав, който е работният, до белия-мениджърския екип. Не е загадка, че парите, които нашите сънародници изпращат по една или друга форма към роднините си в България, надвиша размера на задграничните вложения ", съобщи Красимир Дуев.

Промяна в заплащането, което оферират работодателите от туристическия отрасъл в чужбина няма, само че поради пандемията броят на тези, които търсят чиновници от България доста е намалял. Очакванията са и по-малко хора да съумеят да заминат преди летния сезон.

" Те хубаво аплайват, само че няма къде да ги нареждаме тези хора. Да се строят нови хотели, един притежател на хотел да отваря втори, трети, в този момент се стопира, защото отново споделям има ненаказуемост ", добави Красимир Дуев.

Около 6 000 студенти у нас всяка година отпътуват на лятна бригада в Америка. Обикновено стратегиите започват в средата на май месец. Тази година обаче се чака да заминат по-малко студенти.

Стоян Иванов учи първа година магистратура и към този момент пет пъти е бил на бригада. Надявал се е и
тази година да може да замине, само че след усложнената пандемична конюнктура не е подавал документи за виза.

" Аз персонално подобен вид мислех още октомври месец, само че като видях ноември, по какъв начин скачат случаите в България и като цяло в света, се отхвърлих тази година да депозирам документи за J 1 виза и да отпътувам в Америка да поработя. Имам другари, които пробваха, подадоха документни, издадоха им позволение за работа ", добави студентът Стоян Иванов.

Стоян споделя, че част от сътрудниците му, които са се отказали от бригадите в чужбина, ще търсят работа на нашето Черноморие, където ще работят в областта на туризма.

Репортер: Ирина Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР