Все повече хора бързат да получат пенсия и се пенсионират

...
Все повече хора бързат да получат пенсия и се пенсионират
Коментари Харесай

По втория начин: Пенсионерите изхитряха със схема

Все повече хора бързат да получат пенсия и се пенсионират по “втория метод ”, т.е. без да са изпълнили условията на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за цялостен стаж и нужна възраст. Това става ясно от данни на Националния застрахователен институт (НОИ), представени от „ Труд “.

КСО дава опция хората да получат пенсия една година преди да навършат нужната възраст (ранно пенсиониране при съществуване на нужния стаж), да получат пенсия без цялостния нужен стаж (ако са навършили 67 година и имат най-малко 15 години автентичен трудов стаж), а за миньори и балерини също е планувана опция за ранно пенсиониране.

Оказва се, че през годините хората, които се възползват от тези благоприятни условия, нарастват. И към този момент близо половината от хората взимат първата си пенсия за стаж и възраст при специфични условия, т.е. по “втория метод ”.

Общият брой на новоотпуснатите персонални пенсии за стаж и възраст (включително отпуснатите по общия ред) за интервала от 2019 година до 2022 година нараства с 4,8% (от 49 659 през 2019 година до 52 048 през 2022 г.), демонстрират данните на Национален осигурителен институт.

Почти половината от тях са пенсии, отпуснати при специфични условия на пенсиониране, чийто дял нараства за интервала от 47,3% на 49,3%. Данните демонстрират, че макар понижението на популацията и повдигането на възрастта за пенсиониране, нараства броят на хората, които излизат в пенсия.

От хората, които се пенсионират при специфични условия, най-вече са пенсиите, отпуснати при повърхностен застрахователен стаж, т.е. при навършване на възраст от 67 години. През 2022 година броят на тези отпуснати пенсии е малко над 12 хиляди, което е растеж с 9,6% по отношение на 2019 година Но максимален е растежът на пенсиите, отпуснати на хора преди постигане на пенсионна възраст.

КСО дава опция при съществуване на нужни трудов стаж човек да се пенсионира до една година преди постигане на нужната възраст. Като пенсията му се понижава с 0,4% за всеки недостигащ месец През 2022 година при тези условия са се пенсионирали 7232 души, което е растеж с 36% по отношение на 2019 година

Трябва да се има поради, че КСО дава опция на хората да купят до 5 години трудов стаж. Така хората могат да съчетаят предоставените благоприятни условия от КСО – да купят нужния им стаж, а по-късно да се възползват и от опцията за ранно пенсиониране.

Само в границите на 2022 година са отпуснати и 6237 пенсии на хора, работили при изискванията на първа и второкласен труд, в пенсия са излезли и 12 балерини и балетисти, които също са се възползвани от опцията за ранно пенсиониране. Така общият брой на хората, които са се пенсионирали при специфични условия, е 25 524, което е растеж с 8,7% по отношение на 2019 година

Общият брой на персоналните пенсии за стаж и възраст, изплащани от фонд “Пенсии ” на държавното публично обезпечаване (в т. ч. пенсии, отпуснати по общия ред) за интервала 2019-2022 година понижава. Ако в края на 2019 година пенсиите са 1 500 620, то в края на 2022 година те към този момент са 1 420 640 или с 5,3% по-малко, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.

Това се дължи на понижението с 10,6% на броя на персоналните пенсии за стаж и възраст, отпуснати по общия ред, които за интервала са със 130 012 пенсии по-малко (1 221 963 в края на 2019 година и едвам 1 091 951 в края на 2022 г.). Това се дължи на плавното повишаване от началото на всяка календарна година на изискуемите за отпущането на този тип пенсия стаж и навършена възраст. При останалите типове персонални пенсии за стаж и възраст, отпускани при специфични условия, се следи противоположната наклонност – техният брой нараства.

Общият брой на персоналните пенсии за стаж и възраст, отпуснати при специфични условия за интервала 2019-2022 година, се усилва с 50 032 пенсии, или с 18%. Освен като брой, те се усилват и като дял в структурата на персоналните пенсии за стаж и възраст, изплащани от фонд “Пенсии ”, за сметка на каузи на пенсиите, отпуснати при цялостен застрахователен стаж.

Над 9 млн. лева непозволено са получени от държавното публично обезпечаване единствено за година.

Нарушения в размер на над 12,7 млн. лева са открити от Национален осигурителен институт единствено в границите на една година. Става въпрос за неначислени дължими осигуровки, както и за непозволено получени пенсии и разнообразни компенсации, като да вземем за пример за майчинство и безработица.

За да открият нарушителите от Национален осигурителен институт употребяват критерии, с цел да открият най-рисковите компании. Най-общо това са параметри, които оказват помощ на добре подготвеното експертно око да улови в зародиш опитите за корист със средства на държавния бюджет, свързани с изплащането на парични компенсации.

През предходната година са издадени общо 12 945 разпоредби за връщане на непозволено получени пари за 9,187 млн. лева, от които към месец ноември 2023 година са погасени 11 404 броя разпоредби за малко на 6 млн. лева, или 66,23% от общата сума. При осъществените проверки пък са открити спомагателни отговорности в размер на 3,5 млн. лева

Средната възраст, при която хората излизат в пенсия, нараства, само че трудовият стаж понижава.

През интервала 2019-2022 година продължи повишението на нужните възраст и застрахователен стаж за отпущането на всички типове персонални пенсии за стаж и възраст. Това докара до повишаване и на междинната възраст на пенсиониране при всички пенсии, в това число и при тези, отпуснати при специфични условия, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Но това не води до нарастване на годините трудов стаж, а в противен случай, те понижават.

При пенсиите за цялостни стаж и възраст през 2019 година междинната възраст за пенсиониране е била 63,24 години, а през 2022 година тя нараства на 63,34 години. Но междинният застрахователен стаж понижава от 38,73 години през 2019 година на 38,3 години през 2022 година Оказва се, че повдигането на възрастта за пенсиониране не води до по-дълъг интервал на внасяне на осигуровки, а единствено до по-кратък период, през който хората получават пенсиите си.

Подобна е обстановката и при множеството пенсии, отпуснати при специфични условия – има намаляване на броя години трудов стаж. Само при пенсионерите с новоотпусната персонална пенсия в понижен размер за ранно пенсиониране има леко повишаване, като при тях междинният застрахователен стаж се покачва от 39,47 година през 2019 година на 40,40 година през 2022 година

От всички персонални пенсии за стаж и възраст, отпуснати при специфични условия, с минимален междинен застрахователен стаж, трансфорат към трета категория труд, са пенсионерите с пенсия при повърхностен застрахователен стаж, а с максимален – хората, полагали труд при изискванията на първа и второкласен.

През 2019 година междинният стаж на хората, които са излезли в пенсия при изискванията на недостигащ стаж, е бил 22,97 година, а през 2022 година стажът на тези хора понижава на 22,6 година Сред аргументите за това е, че от ден на ден хора не работят през дълги интервали от живота си и надлежно не могат да натрупат нужния стаж.

Докато стажът при излизане в пенсия понижава, възрастта, на която хората получават първата си пенсия, нараства. Най-голямо е покачването на междинната възраст на излизащите в пенсия балерини, балетисти и танцьори. От 47,39 години през 2019 година тя нараства на 49,08 година през 2022 година

Средната възраст на пенсиониралите се през 2022 година с персонална пенсия за стаж и възраст, работили при изискванията на първа и второкласен или при изискванията на под земята труд, е 59,11 година, при 58,15 година през 2019 година, а на тези с пенсия в понижен размер за ранно пенсиониране – 62,48 година при 62,20 година в през 2019 година

Осигурените хора със здравословни проблеми имат право на 10 дни профилактика и рехабилитация.

Дейността по профилактика и рехабилитация, финансирана от Национален осигурителен институт, се организира за 25-та поредна година. Популяризирането на активността сътвори огромен публичен интерес през годините и усили броя на хората, които при съществуване на медицински показания употребяват правото на парична помощ за профилактика и рехабилитация, показват от Национален осигурителен институт. Дори в изискванията на пандемията от ковид през 2020 година и 2021 година Национален осигурителен институт продължи да организира програмата за профилактика и рехабилитация.

През 2022 година с към 5000 души се усилиха възползвалите се от програмата, по отношение на миналата година. Данните за 2023 година демонстрират ново нарастване – с към хиляда души повече по отношение на предходната година.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат хората, за които са импортирани или са дължими осигуровки за интервал от шест поредни месеца, предхождащи месеца, през който се организира профилактиката и рехабилитацията.

Това условие не се отнася за хора с увреждане, получено в следствие от трудова акцидент или професионална болест. Право на парични помощи имат и хората, получаващи персонална пенсия за неработоспособност, в случай че не са навършили възрастта за пенсиониране и срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изминал. Паричната помощ на всеки човек се дава еднократно в границите на една календарна година, като продължителността на профилактиката и рехабилитацията е 10 дни.

С фиктивно обезпечаване в Испания десетки хора се пробват да източват държавния бюджет.

Чрез “испанска ” безработица десетки хора се пробват да източват пари от държавната хазна, само че от Национален осигурителен институт са разкрили схемата, излиза наяве от информация, оповестена в регулярния бюлетин на Национален осигурителен институт. Разкрити са опитите на общо 66 души да източват хазната, като множеството са работили на територията на Смолян, само че е имало подадени молби за компенсации и в други териториални поделения на Национален осигурителен институт.

Поделението на Национален осигурителен институт в Смолян открива, че 57 души фиктивно са били обезпечавани в испанска компания, а на 40 от тях непозволено са изплатени компенсации за безработица в размер на 264 157 лева Тези 57 души са поискали погашение на обезщетение за безработица на база фиктивно обезпечаване в испанска компания.

На 17 от тях непосредствено е отказано изплащането на пари, само че в началото 40 души получават средства от държавния бюджет. Но откакто от Национален осигурителен институт разкриват схемата, са поискали възобновяване на безпричинно получени суми дружно с лихвите. Така хората, които са се пробвали да излъгват Национален осигурителен институт, би трябвало да върнат общо 377 684 лева (главница в размер на непозволено получените 264 157 лева и лихви в размер на 113 527 лева.).

В резултат на подхванатите дейности от страна на длъжностните лица са предотвратени непозволени заплащания в размер на 518 504 лева Общият размер на предотвратената вреда на бюджета на ДОО от тези 57 души в региона на Смолян и от още 9 души, подали заявки за компенсации за безработица в други териториални поделения на Национален осигурителен институт, се приближава до един милион лв..

Към сегашния миг 31 души напълно са изплатили задължението си, а девет – отчасти. Възстановената сума е в размер на 344 328,37 лева, а за останалите дължими суми са подхванати дейности за събирането им.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР