Все повече германци изпитват финансови трудности и не могат да

...
Все повече германци изпитват финансови трудности и не могат да
Коментари Харесай

Германците все по-често залагат вещите си - трябват им пари


Все повече германци изпитват финансови компликации и не могат да заплащат в точния момент сметките си. Често единствената опция да се получат бързо пари в брой са заложните къщи - техният бизнес процъфтява.

От заложните къщи насочат апел към политиците: " Не забравяйте междинната каса! "

Който желае да знае, единствено би трябвало да преброи клиентите на Николаус Боде. Щом в заложната му къща в Зигбург има малко клиенти, страната е в положително състояние. Но . През септември 2022-а година Боде едвам съумява да обслужи всички, респективно . " Заложната къща е знак - хората идват, когато има висока безработица. Или просто тежки стопански проблеми ", споделя той.

Преди да отвори заложната си къща, Боде се е занимавал с насилствени търгове на недвижими парцели. През 1994-а година той стартира личен бизнес дружно с татко си - отваря заложна къща в центъра на Зигбург, град с 40 000 поданици в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Боде следи икономическия пулс на страната към този момент съвсем три десетилетия и като предприемач би могъл да е удовлетворен от протичащото се в Германия сега. Но в действителност е съществено обезпокоен.
Редакцията предлага
" При мен идват доста по-възрастни хора, а към този момент и представители на междинната класа. Преди не беше по този начин. В момента имам доста нови клиенти. Освен постоянните идват и хора с много неуверени приходи. Както и получатели на обществени помощи, да вземем за пример, които би трябвало да дочакат изплащането на идващия транш. "

Почти всички получават назад движимостите си

Николаус Боде е един от съдържателите на към 250-те частни заложни къщи в. Това е една от най-старите специалности в страната - първата заложна къща е учредена в Хамбург през 1560-а година.

Заложните къщи работят на следния принцип: полезностите се предават на съдържателя, който отпуска за тях избрана сума. Оттам нататък клиентите по предписание разполагат с три месеца, с цел да погасят заема си. И заплащат лихви и такси. Обичайният случай при Боде е следният: той отпуска 400 евро в брой за обещано украшение, а след три месеца клиентът изплаща 448 евро. В противоположен случай бижуто се продава на търг.

" При мен процентът на назад откупуване е 96 на 100. Почти всички се връщат да си вземат подадената движимост, тъй като тя коства повече, в сравнение с ние даваме за нея ", изяснява предприемачът.

Пръстен, верижка, часовник, а понякога и кон

Деветдест % от полезностите, които попадат в сейфа на Николаус Боде, са бижута. Но при него са били залагани и яхта, и въртележка, както и кон, споделя той през смях. Той заобикаля техническите устройства като мобилни телефони, защото загубата на стойност при тях може да е прекомерно огромна.

Това, което прави заложните къщи толкоз привлекателни, изключително във време на рецесия, е, че за доста хора това е освен най-лесният, само че и единственият метод да получат пари. Не се изисква оценка на кредитоспособността, не се носят фишове за заплати, няма неуместни въпроси. Нужна е само персоналната карта.

Имиджът на заложните къщи се е подобрил

" Пари в брой неотложно - сериозно - дискретно - умело ", написа на уеб страницата на Боде. Дискретността е главното заричане на заложните къщи, което даже може да накара съдържателите им да не поздравят клиентите си на улицата. През последните години имиджът на този бизнес се е подобрил доста. А заложните къщи за коли към този момент са станали неизменима част от всеки огромен град.

Наред със заложените движимости Николаус Боде купува първокласни движимости като тази чанта

Николаус Боде си напомня първите си дни в бизнеса. " По-рано хората се срамиха да идват при мен. Имахме неприятен имидж: замърсен бизнес, заден двор, защитно стъкло. Това се промени... "

През идващите седмици и месеци се чака още по-голям приток на хора. Експертите обаче предизвестяват, че към заеми от заложна къща би трябвало да се прибягва единствено като към краткосрочно решение и финален избор. Така проблемите с задълженията не могат да бъдат решени в дълготраен проект, а единствено краткотрайно. При това със относително високи такси.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР