Все повече дни с потенциално опасни валежи у нас през

...
Все повече дни с потенциално опасни валежи у нас през
Коментари Харесай

Все повече дни с опасни валежи през последните години у нас

Все повече дни с евентуално рискови превалявания у нас през последните години регистрират от Националния институт по метеорология и хидрология. На този декор постоянно ставаме очевидци и на огромни наводнения.

Валежите са големи – падат 290 литра на квадратен метър. Приливната вълна отнася къщи, животни и хора. Седем години по-късно в Аспарухово още веднъж всичко потъва под вода. Улиците наподобяват на реки, колите са пометени от водата и още веднъж има жертви.

През последните дни Смолянско, Садово, Роман пострадаха от проливните дъждове. Според метеоролозите преваляванията в летните месеци у нас не са нетипично събитие, само че броят на дните с рискови превалявания пораства.

„ Тези промени през последните години може би се дължат от една страна на повишаването на световната температура в нашите ширини, това води до повишаване честотата на рисковите явления”, изясни Лилия Бочева.

Експертите регистрират, че огромните количества превалявания юни, в някои години са последвани и от такива през август.

И през идващите дни няма да можем да си отдъхнем от капризите на времето. Според прогнозите се чакат дъждове и градушки, тъй че чадърът ще ни бъде необходим.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР