Все повече деца се заразяват с коронавирус. От началото на

...
Все повече деца се заразяват с коронавирус. От началото на
Коментари Харесай

Родителите трябва да го имат предвид

Все повече деца се заразяват с ковид. От началото на годината броят на позитивните проби във възрастовата група 0-19 година се усили с над 14 000. В момента над 160 деца са настанени в болница. Макар в множеството случаи вирусът да протича по-леко при малчуганите, той може да отключи последици за тях.

Оказва се, че от време на време след прекаран Коронавирус деца отхвърлят да се хранят, а повода е, че инфекцията отключва така наречен паросмия. Това съставлява обонятелна дисфункция, която се характеризира с неспособността на мозъка да разпознава вярно дадена миризма. Естественият мирис на продуктите, се възприема за противен. Така даже обичаната до неотдавна храна на малчуганите към този момент има аромат на изгорено, гнило или на химикали.

Този признак е добре документиран непряк резултат при възрастни, които са прекарали инфекцията. Напоследък обаче от него страдат от ден на ден малчугани, предава BBC. Университетът на Източна Англия и благотворителната организация Fifth Sense сътвориха управление за разпознаването на казуса при децата.

Много родители са в действителност обезпокоени, сподели проф. Карл Филпот от висшето образователно заведение. Оказва се, че в някои случаи преболедувалите малчугани може да изпитват усложнения да ядат въобще. Според Филпот разстройството е засегнало към 25 000 възрастни вследствие на COVID-19. За тези хора храната не е питателна, а има неприятна миризма или усет като на гнило месо или химикали. Проф. Филпот е ринолог и специлист по обонянието. Той твърди, че почнал да вижда младежи с парозмия за първи път в кариерата си. " Това е нещо, което до момента в действителност не е било прието от медицинските експерти, които просто си мислят, че децата се хранят мъчно, без да осъзнават главния проблем “, добави той.

След като се сблъсква с Коронавирус през септември, 11-годишния Малис Кафи отхвърля да яде и пие, тъй като всичко има усет " като изпражнения и развалени яйца “. Майка му споделя, че храната го кара да повръща и да се задушава. В рамките на два месеца той губи два кг от тежестта си и попада по неотложност в болница с дехидратация. " Беше извънредно. Беше в действителност мъчно и не знаехме какво да вършим. Опитахме всичко, с цел да го накараме да яде, приготвяйки всичките му обичани храни, само че всичко това просто го накараше да се усеща в действителност болен ", спомня си майка му. Момчето било диагностицирано с паросмия и му бил даден стероиден спрей за нос, само че това не помогнало и в болничното заведение се наложило да го хранят посредством сонда. " Никога не бяхме чували за паросмия. Беше безусловно сърцераздирателно да го видя по какъв начин се утежнява, тъй като той спря да се храни въобще “, споделя още майка му, предава " Телеграф ".

От " Fifth Sense ", организация за хора, наранени от разстройства на обонянието и усета, описват, че има доста случаи на деца, които се борят с храната след ковид. " Чухме от някои родители, чиито деца страдат от хранителни проблеми и са отслабнали, само че лекарите сведоха това до просто придирчиво хранене. Ние в действителност се радваме да споделим повече информация по този въпрос със експертите, тъй че те да са наясно, че тук има по-голям проблем ", споделят от организацията. Изготвеното управление предлага елементарна техника за образование. Според него, засегнатите хора би трябвало да подушват най-малко четири разнообразни миризми два пъти дневно в продължение на няколко месеца, с цел да се подкрепи възобновяване на обонянието си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР