Все повече деца постъпват с високо кръвно налягане вследствие на

...
Все повече деца постъпват с високо кръвно налягане вследствие на
Коментари Харесай

Все повече деца са с високо кръвно заради наднормено тегло

Все повече деца постъпват с високо кръвно налягане в резултат на наднормено тегло в Националната кардиологична болница. Такава е наклонност за килограмите при подрастващите в целият свят. Това води до по-голям % деца, които страдат от хроничното заболяване затлъстяване. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло.

Голяма част от децата постъпили в кардиологичното поделение, при които е осъществена сърдечна интервенция сред 8 и 10-годишна възраст се следи повишение на тежестта.

" До огромна степен това е обвързвано с ограничение на родителите на тяхната физическа интензивност, тъй като сърцето е болно и те се уморят, само че ние не знаем дали в резултат на болното сърце или се уморяват, тъй като са детренирани. За благополучие в Националната кардиологична болница има инсталация, с която при деца над 10 -годишна възраст ние може да диагностицираме умората ", сподели пред Българска национална телевизия проф. Анна Кънева - шеф на Клиниката по детска кардиология.

При затлъстяването и наднорменото тегло фамилията е ключът за това какви хранителни привички ще построи в детето. Според специалистите, различен проблем е, че все по-голяма част от времето си прекават пред екрана на телефона, а не в игри или физическа активност.

" Факт е, че в днешно време сме очевидци на това метаболитният синдром с всичките му болести - затлъстяване, диабет, хипертония, висок холестерол. Това заболяване се подмладява, т.е., в случай че преди години е особено за 40-50-годишна възраст, все още виждаме деца на 10 години със същите болести както при огромните. В днешно време има подмладяване на затлъстването и на съпътстващите го болести ", сподели доктор Мария Калинкова – ендокринолог.

Половината от децата сред 7 и 9 години в страната са с наднормено тегло. Това са най-новите данни на Световната здравна организация.

Според доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска, ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести, храненето в детските градини и учебните заведения е следено и здравословно:

" Един европейски план, който е измежду деца от осем европейски страни по тази причина да се следи по какъв начин се хранят, какъв брой се движат в градините и се открива, че в България минимум се движат децата. Промяната, съгласно мен, е тенденция в преструване на физическата интензивност. "

В някои случаи при юношите се постанова и банкет на лекарства за подтискане на апетита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР