Все повече деца попадат в ситуация на онлайн тормоз, сочи

...
Все повече деца попадат в ситуация на онлайн тормоз, сочи
Коментари Харесай

Получаваме над 10 хиляди сигнала на година за онлайн тормоз и престъпления


Все повече деца попадат в обстановка на онлайн тормоз, сочи статистиката на Центъра за безвреден интернет – единствената организация в България, която оказва помощ на потърпевшите от зловредни онлайн практики. Защо тя ще прекрати активността си при започване на 2023 година след 18-годишно битие и хиляди решени случаи, беседваме с доктор Емануил Георгиев, специалист на Центъра от Фондация ‚Приложни проучвания и връзки “ и координатор " Младежко присъединяване ".

- Kое съгласно вас е най огромното преимущество на Центъра за безвреден интернет? Защо неговото битие е от значително значение за днешното потомство?

Центърът поддържа две доста значими услуги. Първата е " Горещата линия ", на която се рапортува за нелегално, нездравословно наличие и държание в интернет. Втората е нашата " Консултативна линия ", на която непосредствено се дават детайлни съвещания, свързани с деца и младежи, които са попаднали в проблематична обстановка онлайн. Двете линии сега са единственият профилиран канал, в който деца и младежи могат да получат препоръки и поддръжка, както и да алармират за проблеми, които са им се случили в интернет. Двете линии членуват в интернационалните организации и в границите на тези партньорства ние непрестанно обменямесигнали сред другите горещи линии освен в Европа, само че и в Съединени американски щати, Канада, Япония, Русия, Австралия и други

Интернет е световен феномен и по тази причина е значимо да има интернационално съдействие, когато става дума заказуси, свързани с онлайн проблемии закононарушения. На нашата Гореща линия към този момент имаме над 10 хиляди сигнала всяка година, което е голям брой докладвани случаи. Смело мога да заявя, че с нашата активност способстваме за обмена на хрумвания и положителни практики в подтекста на европейската онлайн сигурност.

- Kакви сигнали най постоянно получавате на " Горещата " и " Консултативната линия " и какво следва?

Сигналите на " Горещата линия " в огромната си част са свързани със полова употреба на деца и с разпространяването на материали, съдържащи неуместно наличие. На " Консултативната линия "  хората могат да се обадят (на телефон 124 123) или да употребяват опцията за чат, с цел да се посъветват с наши експерти. Най-често там получаваме сигнали за онлайн тормоз сред младежи, само че виждаме, че възрастовата граница стартира да пада. Реално доста от тези случаи не са престъпни, само че могат да имат доста съществени последствия, а от време на време и да се трансфорат в такива. Нашите сътрудници са потвърдени експерти и психолози, минали специфични образования, и имат професионален метод, с който да спомагат. Онлайн тормозът постоянно подтиква подрастващите към депресивни мисли и те претърпяват доста тежко сходни обстановки, а те оставят постоянно дълготраен отпечатък върху душeвността им. Ако Центърът за безвреден интернет затвори, няма кой да поема тези сигнали, няма кой да помогне на засегнатите деца, както и на родителите им. Не бива да губим Центъра, тъй като, в случай че това се случи, доста мъчно би могло още веднъж да се възвърне това, което изградихме за 18-годишното си битие.

- Кой се обръща към вас за помощ най-често и по какъв начин Центърът оказва помощ за разрешаването на докладваните случаи?

Към нас се обръщат родители, учители, педагогичен съветници, както и самите пострадали или техните другари. Ние сме приближен сътрудник на компанията Meta (собственик на Фейсбук и Instagram) и приближен докладващ на Гугъл (собственик на YouTube), имаме партньорство и с други огромни онлайн платформи и обществени мрежи. Като такива, те преглеждат предпочитано нашите сигнали и реагират на тях относително бързо. Тъй като една огромна обществена мрежа като например Facebook има милиони потребители  по целия свят, при докладване на онлайн тормоз или неуместно наличие в самата платформа, в която са видяни, на админите нормално им лишава доста повече време за реакция, през което проблемите на младежите могат да се задълбочат. За страдание виждаме, че децата са по-склонни пасивно да следят сходни обстановки, в сравнение с да спомагат за тяхното разрешаване, което адресираме и в нашите образования, които организираме по тематиката, в границите на които насърчаваме учениците да оказват помощ интензивно в такива случаи и им демонстрираме главните и подобаващи за възрастта им способи, по които могат да го създадат..

- Кои са вашите партньорски организации и с какво тяхното финансиране се разграничава от това на нашия Център за безвреден интернет?

Ние сме членове на европейските мрежи INHOPE (на Горещите линии за онлайн проблеми) и Insafe, сплотяваща европейските центрове, работещи по тематиките на онлайн сигурността на децата. В последните години тези мрежи се събраха под една обща шапка – Better Internet for Kids. По принцип 50% от нашето финансиране идва от Европейската комисия, само че ние го получаваме единствено в случай че потвърдим, че имаме другата половина от сумата. Искам да отбележа, че във финансирането на съвсем всички европейски центрове, част от интернационалната мрежа за безвреден интернет, присъединяване взима страната. Обикновено те са подпомагани от едно или няколко министерства или от някоя от техните държавни организации. При нас механизмът не работи по този начин. Това е огромният проблем сега. Държавата няма ясна позиция и политика за поддръжка на Центъра и ние сами търсим способи за съфинансиране, а без нейната интервенция това е извънредно сложен развой. В момента имаме потребност от 200 000 лв., с цел да продължи Центърът своята работа и да можем да оказваме помощ на децата, да поддържаме нашите две линии и да организираме образования за младежи, родители и учители.

- Какви други действия развива Центърът?

Ние сме различим и приближен сътрудник на доста учебни заведения в страната. Провеждаме редица потребни образования, с които оказваме помощ както на децата, по този начин и на техните родители и учители по какъв начин да бъдат по-бдителни в мрежата и се възползват от преимуществата на цифровата среда като да избегнат заплахите в нея. Сред стратегиите, които сполучливо осъществяваме, са специфичните образования за медийна просветеност на учениците в другите възрастови групи като „ Киберскаут “, която учи децата по какъв начин да разпознават заплахите онлайн и къде могат да рапортуват за нередности, „ Нетикет “, обвързвана с съществени правила за държание в интернет, „ Секстинг “ - отдадена на един от най-големите онлайн опасности за актуалните младежи, които непринудено основават и споделят наличие със полов темперамент, което нормално носи редица отрицателни последствия. Центърът провежда и образования за учители и родители, с които подкрепя предварителната защита на децата, като показва скъпи насоки за справяне с проблематично държание в интернет по отношение на разнообразни обстановки, както и потребни методически материали по тематиката. До момента през нашите разнородни семинари и образования са минали повече от 30 000 деца и младежи, над 15 000 учители и 12 000 родители, като са проведени повече от 120 събития. Заедно с това създаваме и методически наръчници за учители и други експерти за това по какъв начин да развиват дигитално-медийната просветеност на децата.
 Емануил Георгиев образова деца.

Също по този начин сме основали Младежки панел в границите на Центъра, в който вземат участие доброволци сред 14 и 19 години. Те интензивно се включват в образованията на учениците и съумяват да им предадат значимата информация по наличен и прочут за тях метод. Участниците в панела и сами са основатели на разнообразни акции, свързани с нашата активност и постоянно вземат участие в планирането и са водещи на наши събития, което им оказва помощ да развият персоналните си пълномощия.

- Центърът е измежду създателите на Коалицията за медийна просветеност. Защо е значимо децата да имат положителни умения за различаване на подправените вести?

Ние работим от години по тази тематика. Медийната просветеност е и една от тематиките на нашите образования, която преглеждаме дружно с онлайн издевателството, диалозите с непознати и настройките за отбрана на профилите в обществените медии. Заедно с децата, да вземем за пример от 5.-6. клас, четем разнообразни вести, само че ги преглеждаме сериозно и те удивително бързо схващат по какъв начин да ревизират източниците си на информация и кои са достоверни. Темата е съществена и за нашите по-големи доброволци от Младежкия панел на Центъра, които нееднократно са възнамерявали действия, с които я адресират. Това е доста значима тематика, тъй като подправените вести в Мрежата са необятно публикувани и наше национално представително проучване (от 2016)  показва, че малко над половината от децата и близо половината от възрастните не се ориентират вярно в огромния информативен поток от вести. Вярваме, че с нашите образования по тематиката приготвяме младите генерации тъй че  след години ще имаме доста по-високо равнище на медийна просветеност в страната. Правихме серия от образования по тази тематика и на учители и други експерти. Като цяло Центърът оказва помощ на децата да развият и дигитално-медийните си умения, посредством които те получават основни умения, които им служат в актуалния живот, и в това време са от главно значение за предварителна защита от проблемите онлайн.

----

Емануил Георгиев е специалист в Националния център за безвреден интернет от Фондация „ Приложни проучвания и връзки “. Той има докторска степен по Теория и история на културата и магистърска степен по философия, добити в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и взе участие в интердисциплинарни екипи по научни планове на университета. Има научни изявления в областта на философията и културологията. Преподавал е философия, логика на психиката, нравственос, гражданско обучение в редица съществени и междинни учебни заведения. Преминал е през двугодишната стратегия „ Заедно в час “. Отговорностите му в Центъра за безвреден интернет включват: научни и приложни проучвания върху онлайн държанието на децата, съгласуване на активността на Младежкия панел към Центъра за безвреден интернет, създаване на методики и методически наръчници за учители и други експерти, работещи с деца и образуване и осъществяване на образования по дигитално-медийна просветеност, предопределени за тях, както и за деца и младежи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР