Все повече държави имат планове за отказ от автомобилите с

...
Все повече държави имат планове за отказ от автомобилите с
Коментари Харесай

Ето колко работни места ще "изяде" преходът към електромобилност

Все повече страни имат проекти за отвод от колите с мотори с вътрешно горене и залагат на електрическите коли, напомня. Колко работни места обаче ще ни коства преходът към електромобилност?

Преходът към електромобилност, пред който е изправена автоиндустрията, ще има своето отражение върху работните места. След апокалиптичните сюжети от предишното за стотиците хиляди безработни, последните прогнози звучат надалеч по-приемливо. Големият въпрос е какво ще се случи в бъдеще с тези служащи, които създават артикули, свързани с моторите с вътрешно горене.

" Европейските правила по отношение на, както и оповестените забрани за мотори с вътрешно горене на значими пазари ще доведат до преустановяване на производството на моторите с вътрешно горене от страна на немските производители ", споделя Оливер Фалк от мюнхенския институт " Ифо ". Въпросът е единствено дали това ще се случи през 2030-а година или може би няколко години по-късно.

Над 200 хиляди работни места ще бъдат наранени

Повечето към този момент не влагат в технологии, свързани с моторите с вътрешно горене. " По последните данни от преди пандемията в Германия работата на към 614 хиляди души зависи от моторите с вътрешно горене ", споделя Фалк.

са по-лесни за произвеждане от транспортните средства с мотори с вътрешно горене. Производителите на съставни елементи за старите мотори са все по-тежко наранени от прехода към новите технологии. А това от време на време води до трагични последствия за служащите. По-малко наранени са тези, които по този начин или другояче ще се пенсионират през идващите няколко години. Освен това има оферти от работодатели за по-ранно освобождение, изяснява Фалк. " Една част от работната мощ ще се насочи към други действия в автомобилното произвеждане или ще прави нещо напълно друго - изключително в бранша на услугите. Новата работа няма да бъде постоянно на едно и също място или даже при еднакъв шеф ", предвижда той.

Според проучване на " Ифо ", до 2030 година от трансформацията ще бъдат наранени към 215 хиляди работни места. Но едвам 147 хиляди души ще излязат в пенсия в този интервал.

Новите работни места могат изцяло да компенсират загубата

Проучване на мозъчния концерн Angora Verkehrswende и консултантската компания Boston Consulting Group обаче стига до заключението, че трансформацията освен няма да понижи, а ще сътвори и нови 25 хиляди работни места в допълнение.

Сметката наподобява общо взето по този начин: до 2030 година 70 хиляди работни места ще отпаднат от индустриалния развой. Доставчиците ще съкратят още 95 хиляди индивида, тъй като избрани артикули към този момент няма да са нужни. В сервизите също ще работят 15 хиляди души по-малко, тъй като електрическите автомобили нямат такава потребност от поддръжка, както стандартните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР