Все повече държави имат планове за отказ от автомобилите с

...
Все повече държави имат планове за отказ от автомобилите с
Коментари Харесай

Ето колко работни места ще изяде преходът към електромобилност


Все повече страни имат проекти за отвод от колите с мотори с вътрешно горене и залагат на електрическите коли. Колко работни места обаче ще ни коства преходът към електромобилност?

Преходът към електромобилност, пред който е изправена автоиндустрията, ще има своето отражение върху работните места. След апокалиптичните сюжети от предишното за стотиците хиляди безработни, последните прогнози звучат надалеч по-приемливо. Големият въпрос е какво ще се случи в бъдеще с тези служащи, които създават артикули, свързани с моторите с вътрешно горене.
Редакцията предлага
„ Европейските правила по отношение на, както и оповестените забрани за мотори с вътрешно горене на значими пазари ще доведат до преустановяване на производството на моторите с вътрешно горене от страна на немските производители “, споделя Оливер Фалк от мюнхенския институт “Ифо ”. Въпросът е единствено дали това ще се случи през 2030-а година или може би няколко години по-късно.

Над 200 хиляди работни места ще бъдат наранени

Повечето към този момент не влагат в технологии, свързани с моторите с вътрешно горене. „ По последните данни от преди пандемията в Германия работата на към 614 хиляди души зависи от моторите с вътрешно горене “, споделя Фалк.

са по-лесни за произвеждане от транспортните средства с мотори с вътрешно горене. Производителите на съставни елементи за старите мотори са все по-тежко наранени от прехода към новите технологии. А това от време на време води до трагични последствия за служащите. По-малко наранени са тези, които по този начин или другояче ще се пенсионират през идващите няколко години. Освен това има оферти от работодатели за по-ранно освобождение, изяснява Фалк. „ Една част от работната мощ ще се насочи към други действия в автомобилното произвеждане или ще прави нещо напълно друго - изключително в бранша на услугите. Новата работа няма да бъде постоянно на едно и също място или даже при еднакъв шеф “, предвижда той.

Според проучване на „ Ифо “, до 2030 година от трансформацията ще бъдат наранени към 215 хиляди работни места. Но едвам 147 хиляди души ще излязат в пенсия в този интервал.

Новите работни места могат изцяло да компенсират загубата

Проучване на мозъчния концерн Angora Verkehrswende и консултантската компания Boston Consulting Group обаче стига до заключението, че трансформацията освен няма да понижи, а ще сътвори и нови 25 хиляди работни места в допълнение.

Сметката наподобява общо взето по този начин: до 2030 година 70 хиляди работни места ще отпаднат от индустриалния развой. Доставчиците ще съкратят още 95 хиляди индивида, тъй като избрани артикули към този момент няма да са нужни. В сервизите също ще работят 15 хиляди души по-малко, тъй като електрическите автомобили нямат такава потребност от поддръжка, както стандартните.

Нови работни места ще бъдат основани в спомагателни действия, например за разширение на мрежата от зарядни станции и производството на акумулатори

За сметка на това обаче 190 хиляди нови работни места ще бъдат основани в региона на производството на акумулатори, както и в енергийната инфраструктура и произвеждане за основаване на високоефективна мрежа за зареждане. Още 15 хиляди работни места се прибавят в преустройството на автомобилните фабрики.

Бизнесът би трябвало да бъде подсилен

Кристиан Кулман от Boston Consulting Group счита, че броят на работните места ще се резервира. Но доста от чиновниците ще се изправят пред ново предизвикателство. „ От близо 1,7 милиона заети в автомобилната промишленост, както и във фирмите-доставчици, към 766 хиляди ще имат потребност от особено образование, с цел да могат да продължат да правят работата си “. Затова изключително по-малките компании ще имат потребност от поддръжка при финансирането и организирането на тези образования.

“Целта би трябвало да бъде да се избегне основаването на дълготрайна безработица по време на структурните промени “, акцентира икономистът Оливер Фалк. Ето за какво е значимо да се влага допустимо най-рано в по-нататъшното образование и преквалификация на чиновниците, които зависят от моторите с вътрешно горене. “Това би трябвало да бъде взаимно изпитание на компании, съсловни организации и камари, политици и Агенцията по труда ”, счита той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР