Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето

...
Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето
Коментари Харесай

Има все повече данни за увреждане на сърцето след изкаран COVID-19

Все повече данни има във връзка с засягане на сърцето след преболедуване на ковид. Това сподели доцент Камелия Генова, експерт по образна диагностика в УМБАЛ " Пирогов ", пред bTV.

" Процентът варира посред 30 и 78%. Голямо немско изследване напълно скоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали ковид, 2/3 са били на домашно лекуване и откриват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето ", добави експертът.

" Данните сочат, че става въпрос за миокардит - инфектиране на сърдечния мускул. Тъй като вирусът нападна дребните съдчета, се виждат тромби в тях ", добави доцент Генова.

Тя изброи и най-честите признаци. Те са лесна отмалялост, която продължава дълго след преболедуването, понижен двигателен потенциал, неспособност да се правят нормални физически действия, разстройства в сърдечния темп - аритмия, ускорение на сърдечната активност.

Специалистът поучава хората в случай че имат такава симптоматика, да се потърси обзор при кардиолог.

" Ритъмни нарушавания са най-честата следена клинична картина. Това води до понижаване на редуциране на сърцето и може да докара до сърдечна неодстатъчност ", изясни още медикът.

Освен това доцент Генева цитира проучване, в което 26 спортиста, прекарали относително леко ковид, са с промени в миокарда.

Тя разясни, че с изключение на сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да докара до инсулти, много лимитирани, и до бъбречна непълнота.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР