Все повече членки на ЕС подкрепят забраната за издаване на

...
Все повече членки на ЕС подкрепят забраната за издаване на
Коментари Харесай

“Делят на категории”. В Европа си спомниха наръчниците от Третия Райх

Все повече членки на Европейски Съюз поддържат възбраната за издаване на шенгенски визи на руснаци. Балтийските страни, Полша, Чехия, Белгия към този момент вкараха ограничавания и приканват и други да последват образеца им. Предложението ще бъде разисквано на среща на външните министри на Европейски Съюз в края на август. Ще падне ли желязната завеса за Русия?

Лов на вещици

Въпросът за шенгенските визи за съветски жители се трансформира в един от най-обсъжданите както от политическа, по този начин и от етична позиция. Масло в огъня наля и спорното изявление на естонския министър председател Кая Калас, че „ да посетиш Европа е привилегия, а не човешко право “. От 18 август влизането в страната е лимитирано за руснаци с разрешителни, издадени от самата Естония.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков означи, че „ в своята неприязненост доста от страните изпадат в безумство и още веднъж стигат до такива изявления, каквито безусловно преди 80 години сме чували от центъра на Европа, от някои европейски страни “. Според него „ с течение на времето здравият разсъдък ще се прояви по някакъв метод и тези, които са създали сходни изказвания, ще се опомнят “.

Въпреки това описът на страните, които поддържат концепцията, нараства бързо. На 14 август две страни по едно и също време - Полша и Латвия - оповестиха, че ще прокарат самодейността до общоевропейско равнище. Варшава създава съответния набор от ограничения. А в Рига са решени да преразгледат към този момент издадените разрешителни за влизане и престояване в републиката.

" Разбира се, знам, че редица европейски страни, където съветските туристи оставят доста пари, няма да бъдат удовлетворени от сходно предложение. Германският канцлер също изрази подозрения по отношение на това. Въпреки това считам, че е належащо да се приказва за това по принцип “, сподели президентът на Латвия Егилс Левитс.

Сега 10 страни затвориха или затрудниха влизането на руснаците на тяхна територия. На 25 февруари Чехия вкара ограничавания за жители на Русия, а по-късно и на Беларус. Същото направиха Словакия, Белгия, Полша, Холандия, Дания, Естония, Латвия и Литва. Можете да стигнете до там, само че единствено с туристически " Шенген " от други страни.

В същото време последователите на възбраната имат разнообразни причини. Ако в Естония считат, че руснаците заплашват надали не вътрешната сигурност на страната, то в Латвия са уверени, че колкото се може повече опозиционно настроени жители би трябвало да бъдат върнати в Русия.

Не поддържаме, само че и не осъждаме

Визовият кодекс на Европейския съюз не разписва опцията за прекъсване на издаването на визи за кратковременен престой, сподели представителят на Европейската комисия Анита Хипер. Винаги има категории жители, на които би трябвало да се издават визи: в филантропични случаи, за членове на фамилията или за публицисти, изясни тя.

Германският канцлер Олаф Шолц към този момент разгласи, че мъчно може да си показа механизма на самодейността, защото „ елементарните жители не носят отговорност за събитията в Украйна “, а огромните антируски наказания „ засягат доста, доста съответни хора “.

Европейски Съюз интензивно е тласкан към радикални ограничения от страна на Владимир Зеленски. Украинският президент счита, че " належащо е да се изолира цялото население на Русия ". Той предложи на отпътувалите опозиционери да аплайват за бежански статут.

В края на август външните министри на Европейски Съюз ще обсъдят в Прага визова възбрана, която ще засегне освен туристите, само че и „ представители на гражданското общество, студенти и родственици на жители на европейски страни “.

Бардак и каша

„ Свободата на придвижване е една от главните основи на правата на индивида – споделя политологът Сергей Марков " Призивите за грубото ѝ нарушение са ориентирани против ролята на европейската цивилизация в световната политика”, добавя той.

Той изяснява разликата в отношението към казуса в Европейски Съюз със степента на русофобия. В страните от Източна Европа, където има институция на “негражданите”, офанзивите против Русия са по-изразени.

За въвеждането на единно предписание е належащо единодушието на всички членове на Европейски Съюз, акцентира Николай Топорин, доцент от катедрата по европейско право в МГИМО.

" В Шенген няма вътрешни граници, само че има външни, които се контролират от Шенгенския кодекс. Сега към 10 страни, най-вече дребни, са за прекъсване на издаването на визи на руснаците. Първата " лястовица " беше Естония, която забрани влизането на нейна територия през външната граница. Други страни или не показват позиция, или приказват с неодобрение за сходни ограничения “, отбелязва специалистът.

Ситуацията ще стане неуместна, даже в случай че една страна от цялото Шенгенско пространство продължи да пуска руснаци, показва Топорин. Например, в този момент Естония забрани влизането с визи, които самата тя издава. Но с тях можете да минете през Латвия.

" Естонците споделиха, че е невероятно да се пресече границата с техните визи, само че с латвийските или финландските не е неразрешено. Ако не стигнат до консенсус, това ще се окаже цялостна каша и бардак. Някои страни ще измислят ограничавания, до момента в който други ще кажат, че не са подготвени за това “.

Трудности могат да зародят другаде: Русия има единствено три сухопътни граници с Европейския съюз - с Естония, Латвия и Финландия. Ако затворят територията за руснаци, това съществено ще затрудни влизането в други европейски страни.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР