Все повече британци са оптимисти за бъдещето на страната след

...
Все повече британци са оптимисти за бъдещето на страната след
Коментари Харесай

След Брекзит: Водещи икономисти не споделят оптимизма на британците

Все повече британци са оптимисти за бъдещето на страната след развода ѝ с Европейски Съюз. Икономистите обаче чакат друго, сочат настоящи изследвания. Артър Съливан споделя в публикация за " Дойче веле ".

" Да довършим Брекзит " беше мантрата, която оказа помощ на консерваторите на Борис Джонсън да завоюват парламентарните избори във Англия предишния месец. Но наподобява, че втората част от лозунга " Да разгърнем капацитета на Англия " също е превзела въображението на британците.

Според извършено в края на 2019 година изследване на YouGov по поръчка на вестник " Таймс " жителите на Обединеното кралство са все по-големи оптимисти за стопанската система на страната. На въпрос какви са финансовите им вероятности за 2020 година един от всеки петима интервюирани дава отговор, че чака обстановката му да се усъвършенства - сериозен растеж спрямо изследването една година преди този момент. В същото време понижава делът на хората, които считат, че ситуацията им ще се утежни - от 40 на 25%.

Водещите икономисти не споделят оптимизма

Друго изследване обаче рисува много друга картина на икономическите вероятности за Обединеното кралство. В годишното допитване на " Файненшъл таймс " измежду 85 водещи икономисти огромното болшинство от тях предвижда дребен или нулев напредък за английската стопанска система през 2020, базирайки се на слабите данни за производството и продължаващата неизясненост за това какви взаимоотношения ще поддържат в бъдеще Обединеното кралство и Европейски Съюз.

Подобно трезво размишление внезапно контрастира с новогодишното обръщение на Джонсън за " една фантастична година и едно удивително десетилетие ".

Тъй като консерваторите разполагат с болшинство от 80 места в Народното събрание, съответният законопроект елементарно ще мине през Народното събрание и съвсем несъмнено ще докара до формалното излизане на Англия от Европейски Съюз на 31 януари или малко по-късно. Джонсън твърди, че щом пътят пред Брекзит е дефинитивно разчистен, към този момент няма какво да спре идването на " по-добрите времена ".

Вярно е, че изборите частично понижиха несигурността, което се отрази и на фондовата търговия: показателят FTSE 100 на водещите компании завърши 2019 година с 12% растеж - тъкмо колкото беше изгубил през 2018 година.

Като цяло обаче 2019-а беше добра година за фондовите пазари в международен мащаб, а ентусиазмът към упования резултат от Брекзит беше засенчен от поевтиняването на паунда, който се обезцени след новината, че през декември производството е траяло да понижава - за осми следващ месец. Централната банка намали прогнозата си за Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство, който през последното тримесечие на 2019 е повишен единствено с 0.1%.

Икономиката се развива добре?

Независимо от това стагнацията, наподобява, не се отразява на настройките на гласоподавателите, които на последните избори поддържаха консерваторите. Половината от тях са на мнение, че стопанската система се развива добре, а 42% от всички интервюирани - почти същият % хора, дали гласа си за консерваторите - имат вяра, че няма риск за работните им места през 2020 година. Само 11% са на противоположното мнение.

Мнението на водещите икономисти, интервюирани от " Файненшъл таймс ", се разминава с възходящия публичен оптимизъм и с ентусиазма на Джонсън: 3/4 от тях чакат нищожен или нулев стопански напредък в Обединеното кралство през 2020-а. Също по този начин болшинството от тях счита, че финансовото положение на английските семейства няма да се усъвършенства през актуалната година. Дори противоположното - сегашният цикъл на ниски вложения ще оказва напън върху работните места и може да докара до съкращения.

Търговската договорка е ключът

Много икономисти от университетските среди и частния бранш показват значимостта на договарянията за бъдещите търговски връзки сред Обединеното кралство и Европейски Съюз - от това ще зависи и по какъв начин ще се показа в средносрочен и дълготраен проект английската стопанска система. Повечето специалисти са на мнение, че до момента в който Европейски Съюз и Англия не се договорят за бъдещата си търговия, стопанската система няма да се възроди трайно. Което наподобява разумно, откакто съвсем половината от търговията на Обединеното кралство е със страните от Европейски Съюз.

Затова от позиция на английската стопанска система в този момент най-важно е започването на договаряния с Брюксел. Твърдението на Джонсън, че ще се отдръпна от договарянията в края на 2020 година, в случай че до тогава не бъде реализирана комерсиална договорка, значи, че е допустимо също Англия и Европейски Съюз да нямат контрактувани търговски връзки между тях. Джонсън упорства за комерсиална договорка по модела на тази сред Европейски Съюз и Канада, което би означавало съществуването на обилни търговски бариери.

Но пък познаваме Джонсън като човек, който нееднократно си е служил с неистини по тематиката за Брекзит и който неведнъж сме виждали да сменя мненията си - в това число по въпроси, за които се е кълнял, че няма да промени. Наскоро еврокомисарят по търговията Фил Хоган предвижда, че Джонсън ще се съгласи и на удължение на преходния интервал след Брекзит.

Ако приемем, че е дребна вероятността Англия и Европейски Съюз да реализират комерсиална договорка за 11 месеца, и в случай че Джонсън остане правилен да думите си за комерсиалните договаряния, 2020 година ще се очертае като интервал на разтърсвания за английската стопанска система.

Кой ще се окаже прав

И въпреки всичко мнозина от участниците в анкетата на YouGov, наподобява, не отдават чак такова огромно значение на постигането на съглашение. По време на акцията за Брекзит през 2016 година консерваторът и съидейник на Борис Джонсън Майкъл Гоув сподели: " Мисля, че на хората в тази страна им е пристигнало до гуша от специалисти, уверяващи ги, че знаят кое е най-добре за тях. "

Последните изследвания демонстрират, че пропастта сред тях се задълбочава. Очевидно ще би трябвало да мине време, преди да разберем кой защо е бил прав.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (419)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР