Все повече банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания в

...
Все повече банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания в
Коментари Харесай

Повечето банки планират мобилни разплащания, въвеждат биометрични технологии за сигурност


Все повече банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания в следствие от новите европейски регулации и навлизането на софтуерните колоси в банковата сфера. Според последните резултати от изследване измежду българските банкови мениджъри, повече от 30% от тях считат, че сегашните им организации не биха устояли на конкуренцията на колоси като Гугъл, Фейсбук или Amazon и 36% от банковите експерти възнамеряват да построяват качества в цифровото банкиране през идната година. 37% от участниците в изследването споделят, че тяхната банка ще издаде личен „ портфейл “, а други 22% обмислят съдействие с снабдители като Apple или Android Pay.

И откакто доста скоро тези технологии ще бъдат всеобщо употребявани от потребителите за най-масовите банкови услуги – разплащанията, би трябвало да се запитаме дали технологията е по-безопасна от обичайните банкови карти, които използваме през днешния ден?

Според Даниел Дьодерлайн, CEO и създател на Auka, европейска финтек компания, решенията за мобилни разплащания са доста по-безопасни. Според господин Дьодерлайн картите не са несъответствуващи за цифровия свят, тъй като тяхната сигурност е изграждана за потребителите от „ остарелия свят “ – те имат изписани номера, изискват физически дейности като автограф и употребяват елементарно разбиваеми пин кодове. Използваните от картите логаритми за сигурност като следене на местоположението или държанието на потребителите – къде се намират и къде нормално пазарят не са подобаващи, тъй като цифровите заплащания не се правят съгласно местонахождение на картата.

Как е решен въпросът за сигурността при мобилните разплащания?

При мобилните заплащания, когато едно заплащане е инициирано, търговецът праща своята „ сметка “ към системата, която от своя страна я препраща към телефона на потребителя. В този развой не е прехвърляна никаква персонална информация или картови данни. Потребителят просто би трябвало да оторизира заплащането посредством своето устройство.

Следователно, всичко належащо за реализиране на сигурността е идентифициране на личността на потребителя при неговото устройство и потвърждаване на тази еднаквост в системата на финансовата институция. Само тогава запитването за заплащане е препращано към банката за осъществяване. От своя страна идентифицирането на потребителя изисква технологии, които компании като Auka имат, само че картите не.

„ Все повече заплащания ще бъдат правени непосредствено посредством банковите сметки, в сравнение с през банкова карта. Този способ изисква доста мощна идентификация на потребителите преди осъществяване на заплащането. И защото не сме длъжни да прилагаме остарели способи от времената на картовите заплащания, имаме опция да въведем фундаментално по-добър метод за осъществяване на заплащане. Всъщност, идентификацията се стреми да отговори на единствено два въпроса – вие ли сте индивида, за който се представяте? И дали желаете да платите на получателя сумата, която той желае. При мобилните технологии, като тази на Auka, това е решено посредством свързване на устройството на потребителя към системата за разплащания и потребление на способ за биометрични данни на телефона – пръстов отпечатък или лицево различаване. Следователно, с цел да извършите заплащане, в никакъв случай няма потребност от персонална или картова информация, в действителност никакви данни не са в риск по време на целия развой – всичко, което належащо за един консуматор е да има лице и пръстов отпечатък на своето устройство “, споделя Даниел Дьодерлайн.

Според изследването, българските банкери дефинират технологиите за мобилни разплащания като всичко, което обгръща потребление на мобилни устройства за разплащане или потребление на цифрови портфейли, без значение от устройството.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР