Все повече български пенсионери работят, отчитат от Националния статистически институт.

...
Все повече български пенсионери работят, отчитат от Националния статистически институт.
Коментари Харесай

НСИ: Все повече български пенсионери работят, за да се издържат

Все повече български пенсионери работят, регистрират от Националния статистически институт. Спрямо предходната година работещите пенсионери са с 47 000 повече, заяви.

Голяма част от възрастните хора са принудени да работят или да припечелват спомагателни приходи, с цел да могат да се устоят. Костадин Кехайов е един от тях. Пенсията му не е задоволителна, с цел да покрие непрекъснато увеличаващите се разноски на фамилията. " Ако е задоволителна, няма да работим, би трябвало да се усили, с цел да си седим у дома и да си гледаме внуците ", сподели пенсионерът във връзка размера на пенсията си.

Корнелия Христова взима минимална пенсия. След последното преизчисление това са 467 лв.. Съпругът ѝ взима със 150 лв. повече. Взети дружно двете пенсии не стигали, с цел да изкарат месеца. Така двамата взели решение мъжът да продължи да работи като инженер във компанията, където е бил и преди пенсионирането. Корнелия Христова споделя, че е било доста мъчно за нея и брачна половинка ѝ да живеят единствено с пенсиите си. Голяма част от тях фамилията отделяло за битовите сметки, а остатъка - за храна.

Работата след пенсиониране не е изключение в Благоевград. В множеството фамилии на пенсионери в регионалния град най-малко един от двамата работи. Ако пък и двамата пенсионери не работят, хората признават, че разчитат за финансова помощ на децата и околните си.

" Добре, че този има наследник, оня има дъщеричка, подават ни по нещо, другояче не може да устояваме, изключително хората, които не работят в допълнение. Аз съм пенсионер, работя към застрахователни компании, сдобивам се с някакви сумички и по този начин си удовлетворявам нещата месец за месец ", споделя Лиляна Христова.

Възрастните хора най-често намират работа в сферите, в които са били заети и преди.

През последната година общият брой на пенсионерите в България е намалял, само че за сметка на това процентът на тези от тях, които не престават да работят и след пенсиониране, се е нараснал.

Дори със заплатите, прибавени към пенсиите, множеството пенсионери признават, че не им остават пари за развлечения, почивки, доста рядко купуват и нови книги или облекла.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР