Все повече България се утвърждава като държава, която едновременно с

...
Все повече България се утвърждава като държава, която едновременно с
Коментари Харесай

Радев: Договаряме параметрите за подкрепата от 600 млн. евро за охраната на външните граници на ЕС

Все повече България се утвърждава като страна, която по едно и също време с аргументираното отстояване на нашите ползи , генерира и значими начинания и хрумвания , допринасящи за образуването на ефикасни европейски политики, разяснява президентът Румен Радев в Брюксел преди началото на съвещанието на Европейския съвет. Той посочи, че с помощта на настойчивата и аргументирана позиция на страната ни на няколко съвещания на Европейския съвет, България е постигнала забележителен пробив в европейската политика в областта на миграцията.

Преди броени дни страната ни, дружно с Европейската комисия /ЕК/, стартира пилотен план за понижаване на незаконната миграция и за подсилване на границата ни , напомни президентът. Той изрази признателността си към ръководителя на Европейска комисия и на страните от Европейски Съюз за проявената взаимност и споделения ангажимент за защитата на външните европейски граници, както и за оказаната поддръжка за подхванатите от България дейности в тази тенденция.

„ На 14 март бе признат нов стратегически метод за запазване на външните граници на Съюза и ще бъдат вложени 600 млн. евро за техническа помощ. Отбелязано е, че първи приоритет е основната българо-турска граница, т.е. главната част от тези пари идват за България “ , уточни той, добавяйки, че българската страна към този момент интензивно договаря техническите параметри на тази помощ .

България към този момент е отправила и предложение на територията на страната ни да се сътвори интернационална оперативна група за битка с незаконния трафик , защото хванатите у нас трафиканти са жители на съвсем всички страни членки на Европейски Съюз.

„ От разпитите на тези трафиканти се открива, че редица управителни и финансови центрове на тази мощна интернационална мрежа са в страните, които са привлекателни за мигрантите, не в България “ , уточни президентът, наблягайки, че сходна интернационална оперативна група ще улесни координацията и обмена на информацията, както и взаимните акции по разбиването на центровете за ръководство на незаконния трафик на хора към Европа.

По думите на президента всички старания , които България поставя, и постигнатите резултати, се правят оценка все по-високо и страната ни получава все по-голяма поддръжка за участието си в Шенген, в това число съответен интервал, в който може да реализира това.

„ Силно се надявам, че идващото държавно управление и парламент ще запазят тази скорост, ще одобряват нужните закони и по същия метод твърдо ще отстояват ползите на нашата страна “, уточни Радев.

В отговор на въпрос президентът акцентира, че България е значима част от Европейския механизъм за мир , който има за цел укрепването на отбранителните качества на страните от Европейски Съюз в светлината на европейската визия за стратегическа автономност. Визитата на комисар Тиери Бретон стартира точно от България, като самопризнание за традициите, опита и огромния потенциал на българската отбранителна промишленост, подсети президентът и добави, че дружно с Европейска комисия страната ни ще продължи да притегля вложения в този бранш за създаване по-модерни производства и за попълването на нашите ресурси.

Но България, дружно с други 9 страни от Европейски Съюз, не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна като част от тази самодейност, акцентира още Радев. Той уточни също по този начин, че България се интересува от опциите да внедрява технологии, тъй че да може да създава и муниции по натовски стандарти, а и във импортираната от Министерството на защитата в предходния парламент Програма за предпочитани капиталови разноски е планувано придобиването на 155-милиметрови гаубици по натовски стандарт .

„ За страдание, Народното събрание отхвърли и дори не прегледа тази стратегия. Знаете по какъв начин щедро се говореше за рационализация на Българската войска, а в това време не се и прегледа програмата на Министерството на защитата “, подсети той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР