Все повече българи стават жертва на принудителен труд в чужбина

...
Все повече българи стават жертва на принудителен труд в чужбина
Коментари Харесай

Расте броят на българите, измамени за работа в чужбина

Все повече българи стават жертва на насилствен труд в чужбина след машинация. От началото на месеца в София към този момент работи и специфичен спешен център за потърпевшите.

Трафикът на служащи е на второ място у нас след половата употреба. В последните три години производствата в прокуратурата за насилствен труд в чужбина порастват.

43 са сигналите за корист с работната ръка отвън България през 2016 година

Само за първите четири месеца на тази година жертвите са 14. Към тях би трябвало да прибавим и най-малко още шестима наши сънародници, подмамени да берат боровинки в Швеция, само че заставени да просят.

Историята стартира във врачанското село Баница с предложение от прочут за преференциална работа в чужбина. Офертата била за бране на боровинки, като се заплащат по 5 евро на касетка.

18-годишният Денис, двамата му братя, татко му и още двама мъже от селото отпътуват за Швеция. Но там работа съвсем няма, дребното заработено не се заплаща, живее се в гето в гората. Решават да си тръгнат, само че схващат, че са длъжници на работодателя си, също българин, и могат да се разплатят единствено с милостиня.

Мъжете съумяват да избягат и да се свържат с посолството, с цел да се приберат. В гетото в Швеция по думите им има още най-малко десетина българи.

„ Жертвите не осъзнават, че са обект на употреба, живеят със сляпа вяра, че нещо ще се оправи. Затова всяка година обръщаме внимание на признаците на трафика - човек, на който са лишили персоналната карта или телефон, който не получава своето заплащане постоянно, чиято независимост е лимитирана от хората, които са го уредили, да може да осъзнае, че това е скица и да може да алармира нужните институции”, разяснява Камелия Димитрова от Националната комисия за битка с трафик на хора.

Най-застрашени от употребата в чужбина са мъжете сред 20 и 40 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР