Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини

...
Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини
Коментари Харесай

Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини в чужбина

Все повече българи имат потребност от финансова помощ от родственици в чужбина, сочат данни на Българска народна банка.

Близо 1,150 милиарда лв. или 587 млн. евро са изпратили на родственици и близки у нас работещите в чужбина българи. Основната причина за големият растеж е потребността от по-високи приходи за прехрана у нас.

Заплатите в чужбина порастват в пъти за разлика от слабите темпове на тези у нас. Например в Обединеното кралство минималната ставка, която получават служащите на острова, не би трябвало да е под 10,32 английски лири на час. Това е с близо 3 паунда повече по отношение на предпандемичната 2019 година, когато възнаграждението бе 7,50 паунда на час.

Пращат се приблизително по 117 млн. евро на месец. Най-много пари са изпратили през май тази година. В съпоставяне с преводите за първите пет месеца на 2022 година парите, които пращат емигрантите на свои близки, нарастват с близо 84 млн. евро.

Очакванията са до края на тази година сумата, изпратена от българи, работещи в чужбина, у нас да надвиши 1,2 милиарда евро, колкото е била за цялата предходна година. През първото тримесечие на тази година рекордьори по прехвърляния у нас са работещите българи в Германия.

За първите три месеца те са пратили на роднините си общо 67,3 млн. евро или над 130 млн. лв.. Втори по вложени пари у нас са българите в Съединени американски щати, които са превели 61,4 млн. евро. От Испания и Обединеното кралство сумите, които влизат у нас, са надлежно 34 млн. и 32 млн. евро. Гърция е на пето място по
трансфер на суми към България – 20 млн. евро.

Статистиката регистрира нарастване на преведените суми от всички страни. Намаление на преводите е регистрирано от българите в Италия, като към март 2020 година от тях са влизали 17 млн. евро, а по-късно падат на 15,5 млн. евро. Това е право съразмерно и на статистиките за работещи българи.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР