Все по-вероятно е страните от НАТО да поискат от генералния

...
Все по-вероятно е страните от НАТО да поискат от генералния
Коментари Харесай

Столтенберг може да запази шефския пост в НАТО, докато съюзниците спорят за наследник

Все по-вероятно е страните от НАТО да изискат от генералния секретар Йенс Столтенберг да остане още една година на поста, до момента в който те се борят да реализират консенсус кой да го наследи, твърди източник на Bloomberg.

Столтенберг е отпред на алианса от 2014 година насам, а мандатът му изтича през октомври. Вероятността да бъде помолен да остане на поста си нараства с наближаването на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли, уточни и Reuters, базирайки се на лични източници.

Сред спряганите за негов правоприемник е датският министър председател Мете Фредериксен, която наподобява среща поддръжката на американския президент Джо Байдън, по думите на анонимния източник на Bloomberg – макар че тя отхвърли да е измежду претендентите.

А и макар че съдружниците биха желали да видят жена на този пост, скандинавският генезис на Фредериксен може да се окаже в неин ущърб, защото Столтенберг – някогашен министър-председател на Норвегия – а и неговият предходник са от този район.

Британският началник на защитата Бен Уолъс също бе спряган за претендент да размени Столтенберг.

Разговорите сред съдружниците за правоприемник не престават, само че удължаването на мандата на Столтенберг може да завоюва време за реализиране на консенсусно решение.

„ Администрацията на президента на Съединени американски щати се доближава към концепцията, че Столтенберг ще остане на поста си за още една година “, съобщи пред Reuters американски чиновник, поискал анонимност. „ Изглежда, че сега в алианса няма консенсус за негов заместител. “

Едно от провокациите пред НАТО е рискът от раздор в Алианса поради войната в Украйна. Който и да поеме поста на генералният секретар ще би трябвало да поддържа единството на членовете.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР