Все по-трудно става организирането на избори в чужбина, каза служебният

...
Все по-трудно става организирането на избори в чужбина, каза служебният
Коментари Харесай

Николай Милков: Постоянно се създават усложнения пред организирането на изборите в чужбина

Все по-трудно става организирането на избори в чужбина, сподели служебният министър на външните работи Николай Милков по време доклада за свършеното от ведомството в границите на служебното държавно управление.

Според Милков последните промени в Изборния кодекс в допълнение ще усложнят процеса по организация на идните предварителни парламентарни избори на 2 април.

" Създават се непрекъснато спомагателни затруднения пред метода, по който се провеждат изборите в чужбина. Изпращаме десетки тонове материали по целия свят в доста къси периоди. Това поражда основни старания и е риск за сполучливата организация на изборите. Това е един ластик, който непрекъснато се разтяга и всеки се надява да не се скъса в един миг ", сподели Милков.

По отношение на войната в Украйна Милков посочи, че страната ни е останала " здрава частица в границите на НАТО ". 870 000 украинци са минали през наша територия от началото на спора, а над 140 000 са намерили леговище.

" Бяха наложени наказания на Русия, при които България прояви еластичност и креативен метод във връзка с това да останем сериозен и благонадежден сътрудник в границите на Европейски Съюз и в същото време да се запазят българските ползи, тъй че да не бъдат нанесени вреди на стопанската система ни ", уточни Милков.

Въпреки всички положени старания, България за момента остава отвън Шенген, само че пък в никакъв случай не е имала толкоз огромна поддръжка за присъединението си, означи външният министър.

" Подкрепата от толкоз огромни страни е доста значима, тъй като е дейна поддръжка - това значи диалози и лобиране това да се случи. Австрийската позиция няма общо с готовността на България. За страдание, България остава пленник на вътрешни връзки и поради несъвършенствата на Шенген, излиза, че оставаме отвън него, което е парадокса ", посочи той.

Милков дефинира като парадоксална и позицията на Нидерландия, при която триумфът на България с отпадането на механизма за наблюдаване през 2019 се е трансформирал в спънка за приемането ни в Шенген. Предстои нов отчет, който да потвърди готовността на България за Шенген. В момента текат договаряния сред страната ни, Нидерландия и Европейска комисия, в които да се открият съответните критерии и условия, които биха трансформирали позицията на Нидерландия, уточни министърът.

Той предвижда, че е допустимо страната ни да стане част от Шенген тази есен и посочи, че Румъния не търси обособяване от България при присъединението към Шенгенското пространство:

" От наша страна работим с Нидерландия и с Европейска комисия, с цел да установим какви критерии ще има в отчета за оценка и каква дълбочина би трябвало да доближат тези критерии ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР