Все по-популярни стават продажбите в интернет между физически лица –

...
Все по-популярни стават продажбите в интернет между физически лица –
Коментари Харесай

КЗП: При препродаването на подаръци през социалните мрежи да търсим надеждна комуникация с предлагащия офертата

Все по-популярни стават продажбите в интернет сред физически лица – в обществените мрежи, посредством разнообразни платформи. Вероятно в този интервал доста хора ще опитат да препродадат по този метод някои от подаръците, които са получили за празниците. Други пък ще разчитат да си купят напълно нова дреха или движимост от някой, който просто желае да се „ освободи” от тях, тъй като му се повтарят или не са напълно по негов усет.

За какво да се внимава при такива покупки, предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. „ Основният съвет е хората да бъдат деликатни и да не разчитат на предложения от непознати. Особено, когато няма опция да се свържат директно с тези консуматори на обществените мрежи. Защото, въпреки и да оферират разнообразни артикули и услуги, нормално това са просто консуматори, които могат да създадат някакъв профил, известно време да прекарат в тази обществена мрежа и след това да изчезнат безследно”, съобщи Маргаритов в утринния блок на телевизия Канал 3. Той удостовери, че в КЗП все по-често се получават сигнали от хора, които са попадали на сходен вид неточни „ търговци”.

„ Има много опасности, защото тези общувания не могат да бъдат подведени под знаменателя на Закона за отбрана на потребителите. Това са връзки сред физически лица, които поначало нямат търговски детайл, а по-скоро гражданскоправен”, изясни ръководителят на КЗП. И посъветва, когато прибягваме до такива взаимоотношения, да ревизираме деликатно, с цел да сме сигурни, че отсреща не стои някой, който само има за цел да ни подведе – да вземе парите и да не ни достави нищо или пък да получим нещо напълно друго от видяното на фотографията. „ Ако има мнения от други консуматори, които към този момент са осъществили действителна договорка, това също би било потребно да се ориентираме”, добави Маргаритов.

Той заключи, че „ главните белези на това комуникиране би трябвало да бъдат надеждност и опция за директен контакт”.

Димитър Маргаритов сложи акцент и на това, че в този момент несъмнено доста консуматори в мрежите и в електронните платформи ще продават друг вид артикули, като ги показват за нови, неупотребявани, на доста преференциални цени. „ Именно на това би трябвало да спрат вниманието си потребителите, които въпреки всичко считат да закупят по този метод нещо. Дали пък някъде в електронен магазин, няма да намерят по-изгодна цена или оферта за същото или сходно нещо. Не е изключено, някой да спекулира с това, че цената е доста ниска, а тя да бъде доста по-ниска на друго място, където напълно общоприетоо се продава”, разяснява той. „ Може част от тези артикули, които се показват за неизползвани дарове, да не са толкоз нови, за колкото се показват, а да са били използвани известно време и да се продават, тъй като към този момент не са нужни на този, който желае да се освободи от тях”, добави Маргаритов.

Важно е да пазим осъществилата се преписка във връзка покупката. Още по-добре би било, в случай че се снабдим с касовия бон, който е бил публикуван на този, който в началото е закупил стоката от дадения търговец. Това ще ни даде опция при възникването на проблем по отношение на недостатък да вземем за пример, да отправим претенцията си към първичния продавач.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР