Все по-очевидно е, че все повече държави приемат дедоларизацията като

...
Все по-очевидно е, че все повече държави приемат дедоларизацията като
Коментари Харесай

Защо държавите бягат от долара за сметка на собствените си валути?

Все по-очевидно е, че от ден на ден страни одобряват дедоларизацията като стратегически ход. Но какво включва дедоларизацията и за какво страните избират този път? Нека се срещнем с концепцията, с цел да я разберем по-добре.

Дедоларизацията е развой, при който страните се стремят да понижат зависимостта си от щатския $ като аварийна валута, средство за замяна и разчетна единица. През последните години разнообразни страни и райони започнаха начинания в посока дедоларизация, водени от композиция от геополитически, стопански и стратегически фактори.

Видни образци за това са Китай, Русия, Бразилия и Европейският съюз, които започнаха ограничения за понижаване на зависимостта си от щатския $ в интернационалните транзакции и на финансовите пазари.

За някои страни като Китай и Русия намаляването на въздействието на щатския $ служи като средство за противопоставяне на възприеманата американска надмощие и за намаляване на въздействието на американските наказания.

Други страни, изключително тези от еврозоната, се стремят към дедоларизация, с цел да насърчат интернационалното потребление на личната си валута – еврото, като по този метод покачват световния си стопански статут и си обезпечават по-голяма финансова самостоятелност.

Друга движеща мощ на дедоларизацията е желанието да се насърчи по-разнообразна и по-устойчива международна финансова система, която е по-малко уязвима от особеностите на една преобладаваща аварийна валута. В този подтекст дедоларизацията се преглежда като метод да се понижат рисковете, свързани с несъразмерната взаимозависимост от щатския $, като в същото време се предизвиква стабилността и се лимитира капацитетът за икономическо разпространяване.

През 2020 година Иран и Русия взеха решение да преустановят търговията в долари и вместо това да употребяват съответните си национални валути като средство за заобикаляне на американските наказания. По сходен метод Венецуела изследва различни валути като еврото и китайския юан, с цел да избегне американските наказания.

Например Европа има за цел да се включи в търговията с Иран, само че желае да избегне използването на американските закони при реализирането на бизнес с тази страна. Подобни фактори карат страните да се застъпват за дедоларизация, с цел да понижат излагането си на американските наказания, които държавното управление на Съединени американски щати дейно употребява за налагане на външнополитическите си цели. Експертите обаче остават скептични по отношение на опцията за цялостен отвод от $.

Отказът от $ може да има обилни последствия за международната финансова система и американската стопанска система. То може да отслаби американското въздействие и власт, позволявайки на други страни да упражняват по-голям надзор върху вътрешните си стопански политики.

Освен това Кения неотдавна разгласи забележителен прогрес в напъните си в посока дедоларизация. На 11 април 2023 година президентът Уилям Руто разкри, че страната е намерила метод да купува нефт, като употребява кенийския шилинг вместо щатския $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР