Все по-обичайно става пребиваването на лисиците в населените места, каза

...
Все по-обичайно става пребиваването на лисиците в населените места, каза
Коментари Харесай

Христина Клисурова: Лисиците се заселват сред хората, защото по-лесно намират храна

Все по-обичайно става пребиваването на лисиците в обитаемоте места, сподели в студиото на " Денят стартира " Христина Клисурова от избавителния център за диви животни към организацията " Зелени Балкани ". Това са следващите животни, намерили ниша към хората и няма мотив за суматоха или терзание, дано не ги предизвикваме, прикани тя.

Едно от обясненията ни е човешката интервенция в техния живот, това, че хората навлизат от ден на ден в техния дом - дивата природа. Някои от животните се приспособяват да живеят наоколо до хората. Немалка причина е и че намират доста елементарно по-достъпна храна, изясни Клисурова.

От избавителния център " Зелени Балкани " получават сигнали от София, Варна, Плевен и по-малки обитаеми места. Много постоянно хората са почнали да хранят уличните животни - кучета и котки. Покрай това лисиците също навлизат в обитаемоте места.

Няма мотив за терзание, това са животни, които не са рискови за хората, не атакуват, само че въпреки всичко си остават диви. Диви, т.е., пазят отдалеченост от хората. Нашият зов е да не бъдат подхранвани съзнателно, тъй като имаме и такива случаи, в които хората хранят съзнателно лисиците, сподели Клисурова.

Според нея това е нож с две остриета, тъй като лисицата привиква с хората, само че не всички я одобряват по метода, по който я приема индивидът, който я храни.

Лисицата въпреки всичко си остава див звяр и, примерно, в едно малко обитаемо място, където хората си отглеждат кокошки, в действителност може да нанесе щета, само че не на хората, а на животните, изясни Христина Клисурова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР