Все по-многобройните протести срещу корумпираната управленска система са основателна и

...
Все по-многобройните протести срещу корумпираната управленска система са основателна и
Коментари Харесай

Поредна реакция: Оставката на правителството не стига, нужни са и честни избори

Все по-многобройните митинги против корумпираната управническа система са основателна и законна демонстрация на неодобрение и непоносимост към несправедливостите и неравенствата в България. Политико-икономическият картел, окупирал Народното събрание, трансформира политиката и властта в инструмент за злоупотреби, персонално облагодетелстване, изнудване, лишаване на бизнеси с всички принадлежности на страната, пазаруване и манипулиране на избори. Повече от налага се това ръководство и мнимата му съпротива да бъдат отстранени.
Това гласи позиция на Движение 21, във връзка с националните митинги за оставка на държавното управление и смяна на политическата система в България. От Движението оферират съответни ограничения, които съгласно тях са нужни за смяна на съществуващото статукво, в това число и в изборното законодателство.
" За да бъде заменена системата е належащо освен това от оставка на държавното управление. Необходими са гаранции, че статуквото няма да манипулира идващите избори с цел да се възпроизведе. Трябва да бъдат подхванати ограничения за справяне с „ мъртвите души “ в изборните описи, пазаруването и управлението на гласоподаватели, назначението на необразовани и незаинтересовани хора в изборните комисии, фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии.
За да бъде идващото ръководство действително излъчено от жителите, би трябвало да бъдат провокирани промени в изборното законодателство, водещи до:
- Създаване на настоящ изборен указател, съдържащ изборните адреси на всеки гласоподавател, доказани персонално. Регистърът да е формиран по сегашен адрес в страната и чужбина, а потвърждаването да се прави на хартия или по електронен път.
- Създаване на районни преброителни центрове, в които намерено да се прави преброяването на бюлетините или отчитането на машинното гласоподаване и попълването на изборните бумаги от секциите в съответната община/район.
- Промяна на метода за назначение на изборните комисии: Отмяна на партийно-квотния принцип и редуциране на състава на комисиите. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да оферират както партии, по този начин и български неправителствени организации. Половината от състава на РИК и ОИК да бъде непрекъснат, от специалисти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За ръководител да бъде назначаван правист – юрист или магистрат. Недопускане на членове, които не са минали образование. Въвеждане на краен период за подмяна на членове – не по късно от седмица преди изборния ден.
- Отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната акция ", оферират от Движението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР