Все по-малко огледи са нужни на купувачите в София, преди

...
Все по-малко огледи са нужни на купувачите в София, преди
Коментари Харесай

Пазарът на жилища в момента се движи от бързи сделки със спестени средства

Все по-малко огледи са нужни на купувачите в София, преди да пристъпят към договорка за жилище. Ако към края на юни 2021 година 33% от хората са осъществили покупката след едно-едиствено посещаване на парцела, то в средата на актуалната година този дял нараства до 42%. Това се показва в данните на Имотека за пазарните трендове към средата на динамичната 2022 година

„ Въпреки явните признаци на изстудяване и по-малък брой на запитванията, хората, възнамерявали договорка през днешния ден, я подписват, освен това извънредно бързо ”, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека. „ От 1 до 3 огледа са нужни на 21% от нашите клиенти, до момента в който през второто тримесечие на 2021 година техният дял беше 10%. Бързите решения приказват, че от пазара евентуално ще се отдръпват капиталово настроените клиенти, както и тези, които нямаха действителна потребност от парцел, а се възползваха от преференциалните условия. Купувачите с действителна потребност от жилище обаче ще останат на пазара ”, добавя Атанасова.

По думите ѝ, доминира и групата на клиентите, които осъществят покупката си в границите на 1 месец – 64% от всички на фона на 40% година по-рано. Общо 16% пък се снабдяват с парцел за интервал от 1 до 3 месеца. На процедура 80% от клиентите стигат до договорка в границите на 3 месеца. Ведно с тази наклонност порастват и покупките със спестени средства, показва още Атанасова.

„ Хората с повече спестени средства и опция за огромно самоучастие бързат да се възползват от към момента рекордно ниските лихви. Растящата инфлация и отрицателните прогнози за зимата ги кара да открият сигурна опция за влагане в къс период. Техният дял леко нараства, до момента в който броят на потребителите, които финансират над 50% от цената на договорката си с ипотека, гладко понижава към средата на годината ”, добавя Атанасова.

На фона на растящите размери ново строителство, предлагането в центъра и старите квартали на столицата става все по-дефицитно. В средносрочен и дълготраен проект това ще направи цените на тези жилища най-устойчиви, до момента в който равнищата при незавършените здания е допустимо да бъдат под напън към края на годината, предвиждат от компанията. Към момента обаче сме очевидци на продължаващ растеж на цените и в 4-те огромни града в страната, регистрират още от Имотека. В София междинната цена на кв. м към този момент е към 1 600 евро/ кв. м.

Отстъпките занапред ще играят по-съществена роля на пазара на сделки. Макар делът на покупко-продажбите без коментар в цената да продължава да пораства в границите на тримесечието, последните седмици са на път да извърнат наклонността.

„ Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, даже 15%. Това е годно изключително при тези притежатели, които не желаят да чакат, а и се притесняват от иден спад. Към момента обаче не престават да доминират продавачите, които не са подготвени да договарят, изключително, в случай че офертните им цени са рационални и дават отговор на пазарната действителност ”, показва Атанасова.

Тристайните жилища леко отстъпват на двустайните през първото полугодие на 2022 година. Те образуват 31% от всички покупко-продажби, до момента в който покупките на двустайни жилища доближават 40%. Следващият най-популярен парцел за интервала се оказва гаражът – тези покупко-продажби съставляват 8% от всички, показват от компанията.

„ Превесът на двустайните жилища има своето разумно пояснение. Те обичайно, с изключение на за за отдаване чартърен, се търсят и за влагане на спестяванията. Сигурното предпазване на парите се трансформира в основен приоритет за множеството хора в условия на нестабилна политическа и икономическа обстановка, ведно с тревожните прогнози за идната зима. Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в парцел, без значение дали той им е нужен сега или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха причина за растеж в каузи на покупко-продажбите с двустайни жилища ”, споделя Атанасова.

Във Варна тристайните жилища не престават да са по-популярни от двустайните, покупко-продажбите още веднъж всеобщо се подписват единствено след един оглед и в границите на месец, а капиталово настроените купувачи съставляват 22% от всички. Над 50% от покупките в Морската столица се вършат без коментар в цената, а 63% от покупко-продажбите са осъществени без външно финансиране. Средната цена на кв. м в града през първото полугодие на 2022 година е малко над 1100 евро.

В Пловдив повече от половината покупки се осъществят със лични средства. Масово покупко-продажбите към този момент са за парцели над 100 000 евро – 40% от всички. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от парцелите, до момента в който през 2021 година делът им е бил 64%. Градът на тепетата отбелязва и рекордно бързи покупко-продажби – над 90% се осъществят в границите на месец, сочат данните на Имотека. Двустайните жилища, сходно на София, набират по-голяма известност по отношение на тристайните от началото на 2022 година
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР