Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват.

...
Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват.
Коментари Харесай

Все по-малко млади лекари заминават за чужбина

Все по-малко млади лекари отпътуват за чужбина, с цел да практикуват. Според Сдружението на младите лекари в Бургас, една от аргументите е Наредба отпреди 9 години, която улеснява специализациите. В България има близо 30 хиляди лекари и по отношение на броя на популацията това е по-добро съответствие от европейското. Проблем обаче има с дефицита на медицински сестри, който през годините се задълбочава от ден на ден.

Д-р Весела Александрова е специализант по педиатрия в Бургас. Завършва образованието си в Медицинския университет в Пловдив, само че избира да остане в България, с цел да лекува деца.

" И съм привилегирована, че получих своето обучение тук. Още в медицинския университет даже имахме голям брой задгранични студенти, които се образоваха при нас с най-нови образователни материали, със симулационни центрове ", съобщи доктор Весела Александрова, специализант по педиатрия.

Сред аргументите младите лекари да предпочетат България е и променената през 2015 година разпоредба, която им разрешава придобият компетентност гратис. За каквато допреди това се е плащало и годишно по към 600 млади лекари са предпочитали реализацията зад граница. Днес тази численост е 300.

" Грижата, която ще получи един пациент в чужбина, ще я получи и в България. Това са висококвалифицирани лекари, които работят с доста хъс своята специалност ", добави доктор Стамен Пишев, кардиолог и ръководител на Сдружение " Младите лекари ".

Особено огромен е дефицитът на медицинските сестри у нас, като приблизително на един доктор се пада по-малко от една сестра. ”

Елена работи от 27 години като здравна сестра в Бургас и постоянно поставя ексклузивен труд.

" Няма колежка, на която не се е налагало и това е един от факторите, който води до изнемощяване на медицинските сестри. В общинските лечебни заведения и консултативни центрове 99% от медицинските сестри са в пенсионна възраст ", разяснява здравната сестра Елена Иванова.

" Имаме 700 завършващи на година. От тези 700 тях единствено една трета се вливат в нашата здравна система, 1/3 отпътуват за чужбина и една трета въобще не практикуват тази специалност ", разяснява доктор Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари-Бургас.

" Със сърце се работи тази специалност. Условията на труд, ниското възнаграждение, изключителния труд и неналичието на самопризнание са огромен проблем, който докара до дефицит на медицински сестри ", сподели още Елена Иванова.

От Сдружението на младите лекари предвиждат, че казусът с дефицита на медицински сестри ще продължи да се задълбочава.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР