Все по-малко хора в Северна Македония, все повече македонци в

...
Все по-малко хора в Северна Македония, все повече македонци в
Коментари Харесай

Северна Македония е старица на 76 години

Все по-малко хора в Северна Македония, от ден на ден македонци в чужбина - такава е македонската действителност през днешния ден. Над 200 селища към този момент са безлюдни. " Северна Македония е бабичка на 76 години ", споделя статистик.

Населението на застарява с бързи темпове. Все повече младежи напущат страната. Ако тази наклонност не спре, последствията ще са трагични. " Северна Македония е дъртак на 74 години или бабичка на 76 години ", споделя пред Дъждовни води македонският статистик Дончо Герасимовски. Той изрича това по адрес на междинната дълготрайност на живота в страната, само че това изявление отразява демографската обстановка като цяло.

Все по-голям дял от е в преклонна възраст - над 60-65 години. Обичайно към 12% от популацията на една страна са в тази група. " А при нас към този момент ще достигнем 20% ", показва Герасимовски.

12.4% по-малко трудоспособни македонци в страната

Според данните от последното броене в страната, в интервала 2002-2021 година броят на трудоспособните мъже и дами е намалял със 171 317 души или 12.4%. Броят на възрастното население над 65 години пък се е нараснал със 17.2%, което се равнява на 101 619 души. Най-възрастно е популацията в няколко скопски общини, както и в Битоля, Прилеп, Велес, Охрид и други. В цяла Северна Македония живеят 51 души над 100-годишна възраст.

В доста обитаеми места от години не са се раждали деца., по този начин и в междинните учебни заведения, което може да докара до тяхното закриване. " За 15 години учениците в главното учебно заведение са с към 50 000 по-малко, а в междинното - с към 30 000 ", изяснява Герасимовски. " От 2019 популацията понижава. Проблемът е, че раждаемостта е намаляла с над 5000 деца, а смъртността се е нараснала с към 3500 ", добавя той.

Според данните от първите шест месеца на годината популацията понижава в шест от осемте региона на страната. " Изключение вършат единствено Положкият и Скопският райони с най-малък растеж на популацията от към 200 до 250 поданици, а в останалите шест района той фрапантно понижава ", споделя пред Дъждовни води специалистът по статистика.

В 205 обитаеми места към този момент не живее никой

Особено през летните месеци. " Всяко тръгване е риск за страната и късмет за заминаващите да намерят по-добър живот в чужбина ", споделя Герасимовски. " Младите хора отпътуват, експертите ни отпътуват и сме във все по-лоша обстановка ", изяснява той. " Всеки ден имаме все по-малко хора, които търсят работа, към този момент не можем да задоволим потребностите на пазара на труда. Освен това не доближават и експертите, които са ни нужни. "

И до момента в който преди емиграцията е била главно от източна Северна Македония, през днешния ден доста хора от югозападната част на страната също напущат. " Ако отидете от Скопие към Охрид и Струга вечер, ще забележите в какъв брой от обитаемоте места по пътя има запалени лампи в домовете. Все по-малко са жилищата, в които някой живее. "

Докато към 2002 година в страната е имало 147 ненаселени селища, за 20 години броят им се нараснал до 205. Цели 218 обитаеми места (от общо 1781) имат под 10 поданици. В същото време статистиците регистрират, че до момента в който през последните 20 години броят на децата, родени на територията на Северна Македония, понижава, този на родените зад граница пораства.

Подобни са трендовете и в прилежащи страни, в това число България

Страната не разполага с точни данни за броя на напусналите страната. Оценките се основават най-много на данните, оповестени от Евростат, Организация на обединените нации и Световната банка. Според тях към 700 000 жители са емигрирали от Северна Македония, споделя Дончо Герасимовски.

Подобни са трендовете и в другите страни в района. Така да вземем за пример България губи към 100 000 от популацията си годишно. Албания е изгубила към един милион поданици. Подобни трендове са налице и в Сърбия, Хърватия и Словения.

Дончо Герасимовски показва, че до момента в който през 1960-те по-възрастните са заминавали за малко време да поспечелят малко пари в чужбина и са се прибирали непосредствено по-късно при фамилията си, то в този момент рядко някой се връща. " Забързано се движим към това: в чужбина да има повече македонци, в сравнение с в Северна Македония ", споделя статистикът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР