Все по-голяма част от сайтовете преминават от споделен хостинг към

...
Все по-голяма част от сайтовете преминават от споделен хостинг към
Коментари Харесай

NS1.bg: Виртуалният сървър e новата мода в хостинг услугите

Все по-голяма част от уеб страниците минават от споделен хостинг към собсвени сървъри употребявайки VPS хостинг услуги. Тази наклонност не е по никакъв начин инцидентна.

VPS хостинг услугите претърпяха най-голямото развиване в софтуерен аспект, в случай че проучваме хостинг пазара като цяло. Виртуалните сървъри дадоха опция да се доближи до едно ново равнище на непрекъснатост на услугите, успеваемост и непоклатимост. Основна роля за всички тези преимущества има въвеждането на облачните услуги.

Какво е VPS?

VPS или виртуален сървър съставлява обособена сървърна система, която употребява част от процесора, паметта и мрежата на един физически сървър. Технологията и софтуерът, който разрешава на един физически сървър да работят голям брой виртуални сървъри, се назовава виртуализация. Съществуват доста способи и програмен продукт за виртуализация. Всеки един от тях има своите плюсове и минуси. Част от работата на разработчика на системата за сървърна обезпеченост (обикновено систематичният администратор) е да реши кой програмен продукт за виртуализация е най-удачният за реализиране на поставените цели. Няма повсеместен или най-хубав – според от задачата най-удачният програмен продукт е строго характерен. По-надолу в тематиката ще опиша най-използваните способи за виртуализация, с цел да придобиете визия по какъв начин тъкмо работи технологията и по какъв начин се дава VPS хостинг.

Виртуалният сървър (VPS) има лична операционна система. Системният админ има опция да я конфигурира съгласно своите потребности или накракто казано VPS хостинга дава функционалността на наетият сървър, само че на доста по-ниска цена. При потреблението на нает сървър се заплащат за всички запаси на сървъра и цената зависи от мощта, с която разполага физическият сървър. VPS сървърът коства по-малко, тъй като заплащате за част от ресурсите на физическата машина. В същото време имате същата функционалност и висока сигурност, която дава личният сървър.

Софтуер за даване на VPS хостинг



За да можете да създавате виртуални сървъри на физическа машина, имате потребност от програмен продукт за виртуализация. Пазарът предлага както платени, по този начин и безвъзмездни разновидности. Аз ще се спра на безплатните, тъй като те дават нужната непоклатимост, експедитивност и надеждност за ръководството на един огромен клъстер от VPS сървъри.

KVM (Kernel Virtual Machine)

KVM е виртуализация, която е внедрена в ядрото на CentOS 7 операционната система. Тя е безвъзмездна, постоянна, функционална и е една от най-използваните системи за продажба на VPS хостинг. Чрез KVM имате опция на една физическа машина да продавате както Linux, по този начин и Windows VPS хостинг. Софтуерът разполага с голяма функционалност, която дава опция и на най-претенциозния систематичен админ да реализира задачите на плана си.

Една от главните функционалности при KVM е, че дава опция виртуалните сървъри да бъдат премествани от един физически сървър на различен без спиране в работата на виртуалния сървър. Тази функционалност дружно с останалите преимущества, които носи KVM, e повода за прекосяването на NS1.bg към облачни сървъри. Това е и главната причина маси от уеб сайтове да минават от споделен към VPS хостинг с висока надеждност. С тази стъпка те вземат решение по няколко казуса по едно и също време.

1. Сигурност – прекосяването към VPS хостинг услуга дава опция на всеки притежател на уеб уебсайт да отдели своя бизнес на личен сървър и да бъде самостоятелен. С тази крачка сигурността на данните и уеб страниците отива на напълно ново равнище.

2. Надеждност – облачният VPS хостинг дава упоменатата нагоре опция за понижаване на опцията от спиране на услугата. При съществуване на проблем виртуалният сървър може да бъде изместен от една физическа машина на друга в границите на секунди.

3. Ефективност – VPS хостинг услугите носят извънредно висока успеваемост, когато се употребяват в cloud среда. Затова целият свят всеобщо превключва към прекосяване в облака. Сървърните запаси се употребяват доста по-ефективно в облака и не се заплаща за запаси, които не са нужни.

4. Бързина – с навлизането на SSD дисковете и поевтиняването им дружно с потреблението на съответно решение за предпазване на данни, VPS хостинг технологията дава опция за реализиране на невиждана досега експедитивност. Всеки притежател на уебсайт знае какви са резултатите от изследванията – в случай че уеб сайтът ви се зарежда за повече от 3 секунди, губите 40% от посетителите си.

Знайте, че KVM отпразнува десетия си рожден ден през 2016, ако имате терзания за стабилността на технологията.

XEN Project

XEN е различен програмен продукт за виртуализация, който е създаден в университетът в Кеймбридж. Както KVM, той също дава опция на един физически сървър  на бъдат подкарани доста на брой виртуални сървъри с разнообразни операционни системи. Недостатъкът тук е, че XEN не е включен в ядрото и би трябвало да бъде конфигуриран в допълнение. Той е по-стар план от KVM, само че все пак масата от новите компании избират KVM за своите планове заради леснотата на работа с него и заради фактът, че е внедрен в операционната система. Повече за XEN планът можете да научите на https://en.wikipedia.org/wiki/Xen или на формалната им страница -> https://www.xenproject.org.

OpenVZ

OpenVZ е виртуализация, която преди години беше доста известна и употребена. На процедура NS1.bg стартира да предлага VPS хостинг услуги употребявайки OpenVZ. Това е програмен продукт, който разрешава на един Linux сървър да бъдат стартирани доста на брой Linux виртуални сървъри. Тъй като ядрото е споделено за виртуалните сървъри, на OpenVZ машина не могат да бъдат стартирани Windows VPS-и. Преди години при започване на навлизането на виртуализацията, опцията на един сървър да работят доста на брой виртуални сървъри, които са изолирани, беше задоволително преимущество OpenVZ да набере скорост. Софтуерът се конфигурира и ръководи извънредно елементарно, което беше спомагателен плюс и причина за развиването на плана.

В момента OpenVZ понижава своя дял на пазара на VPS хостинг услугите, само че продължава да бъде комфортен програмен продукт изключително за програмисти и уеб дизайнери. В началото на 2018 година NS1.bg престана да употребява OpenVZ и мина напълно към KVM виртуализация осъществена в облачна хостинг среда позволяваща достигането на висока надеждност и непрекъснатост на услугите.

Други забавни системи за виртуализация

Има десетки други системи за виртуализация, които заслужават внимание, само че взех решение те да бъдат тематика на друга публикация. В тази публикация ще опиша единствено най-използваните и популарни на този стадий, с цел да не става публикацията прекомерно дълга и да отекчи читателите с прекалено много механически данни.

VPS хостинг или нает сървър

 Това е постоянно задаван въпрос от хората, пред които стои въпросът за прекосяване към личен сървър. Когато се сложат на масата плюсовете и минусите на двете решения, VPS хостинг услугата печели в над 99.9% от случаите. Защо? Защото множеството компании и уеб сайтове са в дребния и междинния бизнес. Като численост те съставляват по-голямата част от бизнеса на международно равнище. Ако бизнесът ви е голям (струва доста много милиони), тогава си заслужава да инвестирате в лична инфраструктура. След това да наемете екип от систематични админи и програмисти, които да я поддържат, с цел да постигнете най-високата допустима сигурност. Ако това не е по този начин, VPS хостинг услуга в заоблачен клъстер с висока надеждност ще ви свърши отлична работа и то на доста добра цена.

Кога да изберете нает сървър?

Предимствата на наетия сървър пред VPS хостинг услугите могат да надделеят, в случай че имате application, който има строго избрани условия. Друга причина е, в случай че желаете единствено вие да имате физически достъп до данните си – тогава наетият сървър печели. Във всички останали случаи VPS хостингът печели. Не е инцидентно, че виртуалните сървъри са доста повече от физическите.

VPS хостинг или споделен хостинг?

Намираме се във време, в което хората не обичат да чакат. Ако уеб сайтът ви се бави, те отиват на друго място, където могат да намерят каквото им би трябвало бързо и елементарно. Споделеният хостинг не може да подсигурява експедитивност надеждност. На вашия споделен сървър има още стотици уеб сайтове, които се борят за неговите запаси дружно с вашия. Ако един от тях бъде нападнат, това афектира и вашия уебсайт, забавя го и вие губите гости и продажби. Ако уеб сайтът ви не е значим, споделеният хостинг е съвършено решение заради ниската си цена. Ако управлявате уебсайт, който изкарва пари, съветът ми е да употребявате VPS хостинг решение. То ще ви даде доста по-висока сигруност и обезпечени запаси 24 часа в денонощието за бърза работа на уеб страницата.

Ще употребявам опцията да споделя 2 публикации по въпроса, които сигурно ще ви бъдат забавни. Ако алтернативата VPS хостинг или споделен хостинг стои пред вас. Първата е със заглавие “Доминацията на облачния хостинг “, а втората “Защо да избера заоблачен сървър “.

Защо VPS хостинг решението е по-сигурно?



Любимото ми съпоставяне е следното. Ако имате опция да избирате къде да живеете, лична къща ли бихте избрал или апартамент в постройка споделена от стотици души? Когато имате личен виртуален сървър, вие получавате доста по-висока сигурност. Една от аргументите по тази причина е неналичието на други консуматори, които посредством дупки в сигурността на техните уеб сайтове да заплашват сигурността на вашия сървър. Всички опитни систематични админи знаят, че хакването на един уебсайт отдалечено е доста по-трудно от хакването му локално. Под локално се има поради, когато хакерът има достъп до консуматор на вашия сървър. Това се случва незабавно след компрометирането на един от стотиците уеб сайтове на един споделен хостинг сървър.

Защо VPS хостингът е по-надежден?



Моята обичана фраза, когато приятел/познат ме пита какъв хостинг да употребява, е следното: в случай че смяташ, че уеб сайтът ти коства по-малко от 20 лева на месец, тогава избери споделен хостинг, тъй като е на ниска цена. Ако смяташ, че уеб сайтът ти е значим и искаш да успееш онлайн, избери VPS хостинг решение, тъй като е по-надеждно. Надеждността идва от това, че получаваш обезпечени сървърни запаси под формата на процесорна мощност и оперативна памет, които са заделени само и единствено за теб. Никой различен не може да употребява от тях. На споделения хостинг сървър стотици уеб сайтове се борят за ресурсите на процесора. Ако те изразходват цялата му мощност, няма да остане за вашия уебсайт. Като резултат той ще се зарежда постепенно и ще губите гости.

Заключение

В умозаключение ще оставя на вас решението да изберете какво да употребявате – споделен или VPS хостинг. В публикацията написах за преимуществата и минусите, които да имате поради, когато вършиме своя избор. Оптималното решение е друго за всеки обособен случай и по тази причина няма строго несъмнено вярно и неверно решение. Успех!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР