Все по-дълго чакане за лечение, недостиг на персонал, хронично недофинансиране,

...
Все по-дълго чакане за лечение, недостиг на персонал, хронично недофинансиране,
Коментари Харесай

За първи път от 106 години: защо британските медсестри стачкуват

Все по-дълго очакване за лекуване, дефицит на личен състав, хронично недофинансиране, а към този момент и стачка на медицинските сестри. Държавното опазване на здравето в Обединеното кралство е изтощено.

Предстоящите митинги на медицинските сестри, планувани за 15 и 20 декември - първите от 106 години насам, хвърлят ярка светлина върху рецесията, която претърпява Националната здравна работа (Ен Ейч Ес). Институция, боготворена от британците, е поставена на колене от годините живот в режим на икономии, пандемията и рекордната инфлация.

" Очертава се зимата да е тежка ", предизвести към този момент Матю Тейлър, началник на Конфедерацията Ен Ейч Ес, представляваща лечебните заведения в Англия.

Близо 7,1 милиона души - рекорден брой - чакат ред за лекуване в страната. 
Режим на икономии
Трудностите към заместването на личния състав, изчерпал силите си и напускащ бранша, изостриха още повече рецесията, която сигурно ще е трайна, а пък рекордната инфлация и рецесията са синоним на орязани обществени разноски.

Икономическата рецесия прочее е съчетана с цяла поредност проблеми, пред които Ен Ейч Ес - институция, основана през 1948 година и финансирана от налози - е изправена от години.

Защото системата, която коства на бюджета 190 милиарда лири годишно (221 милиарда евро) и в която са заети 1,2 милиона души единствено в Англия, от дълго време страда от недофинансиране. 

По думите на Ричард Съливан, учител експерт по онкология в лондонския Кралски лицей, рецесията в Ен Ейч Ес тлее от години.

" Започнеш ли да прегряваш мотора, ти го изтощаваш ", обобщи той: " Смятам, че ни чакат доста сложни години ".

Според здравните специалисти рецесията се изостря от 12-годишните бюджетни рестрикции при ръководството на няколко следващи консервативни държавни управления, а също от Брекзита (тъй като мнозина медицински служащи идваха от ЕС) и от пандемията, забавила даването на неспешни грижи.
" Понижен дух "
Кризата с повишаването на живота, обвързвана с рекордната инфлация в Обединеното кралство, докара до появяването на голям брой обществени придвижвания във всички сфери - от превоза до правораздаването, а към този момент и в опазването на здравето.

" Не знам какво да върша, не знам по какъв начин ще се оправят сътрудниците ми ", оплаква се здравна сестра в Лондон - Амира (тя не пожела да каже фамилното си име) по отношение на това, че действителните заплати са в положение на свободно рухване поради повишаването. " Те се трудят в действителност настойчиво, с цел да изхранват фамилиите си, а им се постанова да се обръщат към питателните банки ", твърди тя пред Агенция Франс Прес.

Според нея медицинските сестри работят на двойни смени и страдат от дефицита на личен състав, дължащ се частично на новите миграционни правила след Брекзита.

Ен Ейч Ес - Англия да вземем за пример търси хора за 130 000 работни места, в това число 12 000 болнични лекари и 47 000 медицински сестри.

По принцип медицинските сестри би трябвало да се грижат за четирима пациенти, само че от време на време ги натоварват двойно, а се постанова да редуват нощни и дневни работни смени.

" Духът в действителност е намален ", оплаква се Амира.
" Срив "
Към неналичията в лечебните заведения се прибавя и дефицита на общопрактикуващи лекари. Съответно от ден на ден хора не съумяват да си запишат час и търсят лекуване в незабавната помощ. 

" Никога не съм виждала подобен приток на пациенти, нуждаещи се от помощ, каквато не могат да получат ", твърди Амира. " Постоянно има опашки, излизащи чак на пътя ", споделя тя: " Ен Ейч Ес е на път да се срине ".

Недофинансирана, Ен Ейч Ес бе наранена през последните години и от поредни кавги, които разкриха дефекти във всекидневното ръководство на службите.

В доста отчети тази година бе обявено за съществени " пропуски " в родилните домове, съдействали за гибелта на бебета, които биха могли да оцелеят, в случай че бяха получили по-добри грижи.

Според Съливан всички тези проблеми няма по какъв начин да бъдат решени бързо и Обединеното кралство би трябвало по образеца на страни като Дания и Швеция да се откаже от здравна система, построена съгласно пазарната логичност.

Секторът има потребност " от по-добра организация, по-добри структури, по-добро управление и по-добри политики ", счита той.

---

Коментарът на Джеймс Фийби е оповестен във Франс прес. Преводът е на Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР