Все по-често младите жени отлагат раждането на първото си дете

...
Все по-често младите жени отлагат раждането на първото си дете
Коментари Харесай

Все по-често младите жени отлагат раждане, а с времето годните здрави яйцеклетки намаляват

Все по-често младите дами отсрочват раждането на първото си дете за по-късна възраст. С времето годните здрави яйцеклетки понижават и се изчерпват, без забележими външни признаци.

Кампания на благотворителната самодейност " Нека бъдем по-добри " насърчава жени на възраст сред 25 и 35 години да се изследват за репродуктивния си статус. Инициативата е подкрепена от Столичната община, като на следващия ден вечер ще се състои концерт в НДК.

Семействата и младите девойки би трябвало да са наясно, че до момента в който бързаме и гледаме да изградим кариера, годините си вървят и в един момент яйчниковият запас понижава, разяснява в предаването " Хоризонт до обед " Албена Атанасова, заместник-кмет на София.

" И в по-късен стадий схващат, че или е доста дребен и вършат опити към този момент за инвитро процедура, или той изцяло се е изчерпал и минаваме към това да търсим яйцеклетки. "

Д-р Георги Вакрилов: Изчерпването на яйчниковия запас е безсимптомно

Столичната община има стратегия за двойки с инвитро процедури, които се нуждаят от донорски яйцеклетки.

Атанасова акцентира, че има все повече случаи, в които млади дами към този момент са изгубили огромна част от яйчниковия си ресурс.

Изследванията за яйчниковия запас не са включени в рутинната акушеро-гинекологична профилактика. Процедурата не е евтина.

" Яйчниковият запас е количеството яйцеклетки, с които момиченцето се ражда. Те са заложени в яйчниците още вътреутробно. При раждането тяхното количество е към 400 000. С настъпването на половата зрялост настъпват овулациите, всеки месец се отделя по една яйцеклетка. Не са чак толкоз доста овулациите от началото на пубертета до климакса, само че работата е там, че когато се отделя една яйцеклетка, когато тя потегля, тръгват към 50-60, от които една овулира, а останалите умират. По този метод този запас стартира да понижава, като в един миг се изчерпва. "

Това изясни пред БНР доктор Йосиф Димитров, един от пионерите на метода инвитро у нас.

Обичайно изчерпването става с напредването на възрастта на дамата, само че има случаи, когато внезапно се оказва, че запасът е мощно понижен, посочи експертът. По думите му напоследък проблемът засяга " и много дами под 35, даже под 32 години ".

" Изчерпването на яйчниковия запас е необратим развой. Това не боли, може да се изчерпи и преди 32 години, по тази причина да се ревизира в точния момент! Има благоприятни условия малко да понижим, да спрем биологичния часовник, като замразим яйцеклетки. От друга страна с възрастта качеството на яйцеклетките се утежнява. След 35 години доста стартира да се утежнява и някъде към 38-40 най-малко 80% от яйцеклетките са с генетични аномалии. "

" Това е проблем, който се подценява ", безапелационен е доктор Димитров. Според него доста дами поради работа или обучение " изпускат момента, когато би трябвало да се раждат деца, става доста късно ".

Акушер-гинекологът поучава " даже да не се чака 35 години " и с приближаването на тази възраст дамата към този момент да е наясно с репродуктивния си статус.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР