Все по-често из централната част на София могат да бъдат

...
Все по-често из централната част на София могат да бъдат
Коментари Харесай

Схема на мнимите глухи за измамно събиране на пари става все по-масова

Все по-често из централната част на София могат да бъдат засечени младежи, претендиращи че са глухонеми, размахващи писалки и поднасящи на хората лист сякаш с подписка в поддръжка на начинания за хората с увреждания. Заблудените жители, мислещи, че се подписват за самодейност за разкриване на интернационален център и локални структури за хора с увреждания, едвам в последния ред на таблицата откриват, че има и рубрика " Дарение " и доста от тях на процедура биват принуждавани да дадат суми, постоянно към и над 20 лв..

Това е схемата за машинация, която беше известна преди няколко години, само че след медийни репортажи като че ли позаглъхна. В последните месеци обаче още веднъж набира мощ, в обществените мрежи представители на регистрирани асоциации на хора с увреждания придупреждават да не й се има вяра. Хора разгласяват и видеа, оплакват се, че съвсем са били изнудени или съвсем нападателно принудени да дадат по 20 лв.. Репортер на " Дневник " срещна в последните два дни трима души, участници в схемата, които обаче не седят на едно място в центъра, а са непрекъснато в придвижване и е комплицирано да бъдат арестувани за известно време и да се алармира полицията.

Това са цялостни измамници, Съзът на глухите няма нищо общо с тях, нямаме акция за събиране на средства или подписки, разясниха пред " Дневник " от организацията.

Представители и на други познати организации в сферата също предизвестиха, че става дума за скица за машинация.

" Приятели, апелирам ви, не вярвайте на тези мними глухи хора. Забележете, че дори текстът на британски език е написан по необразован метод. Не се доверявайте на тази безочливост! ", написа преди време в профила си във Фейсбук ръководителят на фондация " Заслушай се " Ашод Дерандонян.
" Съжалявам тези, които са се предоверили и са " дарили " средствa. Това е подигравка с положителното у хората и пренебрежение към тези, които работят крепко в посока на съответни политики в поддръжка на глухите хора ", отбелязва той.

От представителните организации означават, че напоследък хората, забъркани в схемата, са станали доста и тя набира мощ. Имало и сигнали от други градове в страната. Дерандорян разяснява, че този проблем съществувал и в други страни от Европейския съюз и се допуска, че е проведена група, в която са забъркани освен българи.

От организациите на хора с повреден слух означават още, че върху листа за " подписката " няма банер, няма мейл за връзка, IBAN, телефонен номер за връзка. Те разясниха, че възнамеряват да се извърнат към полицията, само че за момента залагат повече на разпространение на казуса през медиите и обществените мрежи.

" Ходят и подетските площадки и желаят от майките. И те дават. Искаха от мен. Имах единствено 2 лева кеш. Искаха още, сочиха ми какво е написано: " 20 ". Казах че нямам(а и да имах нямаше да дам). Ядосано си потеглиха ", разяснява неотдавна жена под поста с предизвестието на Дерандонян.

" Вчера ми желаеха пари пред Парламента. Директно ми връчиха клипборда. Внимателно разгледах какво написа и попитах " Дали мога да видя вашите документи? " Момичето си го взе и потегли нанякъде ", отбелязва различен консуматор на обществената мрежа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР