Все по-често хората се оплакват от различни здравословни проблеми след

...
Все по-често хората се оплакват от различни здравословни проблеми след
Коментари Харесай

Чиста ли е водата в басейна? Ето как да разберете

Все по-често хората се оплакват от разнообразни здравословни проблеми след прилагане на публични басейни. Експертите оферират няколко съвета по какъв начин да разпознаете, че водата в басейна, който употребявате, е чиста.

Като за начало, едно изследване в Америка даде ненапълно шокиращи детайлности, всеки петима интервюирани призна, че е уринирал в публичен басейн. Някои от по-модерно оборудваните плувни басейни не позволяват сходни неща, като водата се оцветява при уриниране.

Докато доста басейни употребяват голям брой химикали, с цел да поддържат водата чиста, изследването на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) сподели, че единствено 20 % от публичните басейни не са рискови за здравето и сигурността. Останалите 80 %? Ако не са нечисти с милиони бактерии, евентуално съдържат непотребен хлор, който също има нездравословни последствия за вашето здраве.

Бистра и чиста вода

Взирайте се във водата и се пробвайте да прецените чистотата на водата с невъоръжено око, в случай че е бистра, в случай че можете елементарно да видите дъното, това е добър знак, само че несъмнено не значи, че в нея няма бактерии. Важно е във водата да няма други оцветители или мазнини. Ако ги забележите, пропуснете къпането.

Лигави стени в басейна

Потопете ръцете си във водата или докоснете стените на басейна. Ако те са лигави или мазни на пипане, това значи, че хлорът, който е подложен в басейна, в действителност не работи – това е задоволителна причина да знаете, че в подобен басейн има милиони бактерии. Разбира се, пропуснете къпането.

Работят ли филтрите в басейна?

Филтърът за басейн е главно сърцето на циркулационната система на басейна. Мръсотията от водата се филтрира през входната тръба на басейна, като задачата ѝ е да улови фината нечистотия и отпадък, плуващ в басейна. Ако няма мощна бликам вода, която удря тялото ви, когато стоите пред циркулиращите струи, тогава филтрите не работят, оставяйки басейна застоял, където микробите и бактериите виреят доста по-лесно.

Силни миризми

Сигурно си мислите, че мощната миризма в басейните се дължи на несъразмерното наличие на хлор, само че не е по този начин. Тази мощна миризма е хлорамин – разводнен хлор, който е по-малко ефикасен и създава тази миризма, когато реагира с пот, урина, коса или кожа. Хлорамините също могат да раздразнят кожата, очите и дихателните пътища.

Причини за замърсен басейн и рискове за здравето

Хлорът е ефикасен почистващ сътрудник, защото може да убие множеството микроорганизми за по-малко от минута, в случай че равнищата на хлор са задоволително високи, само че не всички болестотворни бактерии могат да бъдат убити неотложно от хлор, предизвестява actualno.com. Най-честият здравословен проблем е n. зараза с криптоспоридии, която е главната причина за диария, тези бактерии могат да оцелеят седем дни в контакт с хлор.

Излишният хлор може да аргументи усложнения в дишането и да изгори сензитивната кожа, изключително при деца. Когато хлорът влезе в контакт с човешката пот и урина, се образува хлорамин, който освен участва във водата на басейна, само че също по този начин се натрупва във въздуха, в случай че в басейна няма подобаваща вентилация.

Предупреждение: Всичко нагоре не значи, че би трябвало да се въздържате от плуване в публични басейни, само че би трябвало да внимавате – най-добре е да изберете басейн, който дава отговор на стандартите за сигурност и се придържа към прецизни инструкции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР