Все по-често е засягана темата за висшето образование – дали

...
Все по-често е засягана темата за висшето образование – дали
Коментари Харесай

10 неща, които висшето образование ни дава

Все по-често е засягана тематиката за висшето обучение – дали то е належащо в наши дни, или просто е част от нашето израстване. Този проблем може да бъде прегледан от доста ъгли, според от нашата конфигурация, усещане и нужда.

Истина, е че множеството студенти следват, тъй като родителите играят роля в решението им за бъдещето. Друг главен фактор е наклонността „ другите записват, би трябвало и аз “ – това съревнование и следване на всеобщото мислене и държание. Докато трети имат вяра, че дипломата от университета ще има тежест при подбора за работа.

Няма неверно или вярно мнение по този въпрос. Всеки избира пътя, по който да върви, и метода на развиването си. Въпросителната поражда, когато към този момент сме под прозвището „ студент “. Какви ще бъдат нашите дейности? А точно какво можем да вземем, да научим и да използваме на най-много по време на образованието.

Някои от изброените по-долу плюсове евентуално ще ви се сторят много познати, други – може би не чак толкоз. Затова е време да се спрем на главните прерогативи.

1. Начин на мислене

Университетът неизбежно въздействие върху нашето мислене. Дали подсъзнателно, или въздействието му е поетапно, е без значение. Важното, е че по време на следването се променят основите и се учим да мислим аналитично. Нека вземем за образец по този начин обичаната висша математика – на всички ни е ясно, че тя няма да способства кой знае какъв брой в бъдеще като дисциплинираност, само че нейната концепция е точно да развие аналитичността и разрешаването на поставените задания. На по-късен стадий това ще ни помогне и да се оправим с поставените работни задания.

2. Социализация и контакти

Неоспорим факт е, че през годините, прекарани в университета, ние сменяме средата си, срещаме се с разнообразни хора, сътворяваме голям брой контакти, които в даден миг могат да бъдат потребни. Този фактор е потребен изключително за тези, които са по-затворени и интровертни. Научаваме се да виждаме и почитаме непознатите гледни точки, получава се един тип взаимно обогатяване. Разнообразието на контактите и връзката с разнообразни хора ни научава по-бързо да разбираме хората против нас.

3. Работа в екип и работа напрегнат

Тук приказваме за поставените периоди за правене на курсови планове, отчети, дипломни работи и прочие. Това е моментът, в който се научаваме да подреждаме предпочитано уговорките и дилемите си, тъй че с цел да успеем да приключим всичко в инструкции период. Напрежението, което оказва ограничаването на времевия запас, не е по никакъв начин за подценяване, защото в работната среда нещата не стоят по-различно. Работата в екип въздейства извънредно доста, въпреки че в интервал на образование не го осъзнаваме. Свикваме да се сработваме с останалите, както и се научаваме да делегираме осъществяването на дилемите. Това от своя страна изкарва нашите лидерски умения на повърхността.

4. Правилно учене

Ако в гимназията сме учили по един метод, то в университета ни се постанова да изменим метода си и да бъдем по-гъвкави, методични и фокусирани. Научаваме се да „ четем сред редовете “ и да отсяваме в действителност значимата информация, както и да я интерпретираме по собствен метод, който е по-полезен и ефикасен. Работата с друга литература, на непознати езици и синтезирането на многото познания не е по никакъв начин лек развой, само че във всеки случай уголемява нашия небосвод и виждаме нещата през друга вероятност.

5. Допълнителни познания

Разбира се, главното, което ни дава университетът, са съответни познания, в сходство с определената компетентност. Съществува и оня миг, в който учим и не до толкоз потребни предмети, само че с изключение на тях ние слагаме една основа, върху която след това можем да се надграждаме. Неоспорим факт е, че можем да научим доста нови и потребни неща отвън висшето образователно заведение, само че методът не е същият. Системата на преподаване в университета е по-различна, информацията се приема освен посредством четене, само че и посредством в допълнение обяснение от страна на лекторите, както и посредством анализиране с останалите сътрудници по време на работа в семинарни занятия.

 10 неща, които висшето обучение ни дава

6. Лична отговорност и самодисциплина

Отново ще дам образеца с гимназията. Там, несъмнено, сме научени да идваме в точния момент, с цел да не получим отсъствия, които ще бъдат оповестени на родителските срещи. Факт, само че разликата е там, че в случай че в междинното учебно заведение го вършим основно поради контрола и родителите, то в университета го вършим поради себе си. Всички сме наясно, че визитите ни в лекции не е наложително, а право на избор и самодейност. Именно това е градивното тук. Ставаме виновни и преценяме сами времето и нуждата от наличие, в случай че желаеме да учим и да покажем, че сме съществени, или да се отдадем на по този начин безгрижния студентски живот. Отново въпрос на позиция и цели.

7. Предимство в автобиографията

Макар че в наши дни е малко оспорвано, към момента се следи преимуществото на претенденти с висше обучение пред среднистите. Светът става все по-различен и динамичен и знанията от междинното обучение не са задоволителни. Всичко, несъмнено, е според от сферата и сектора, само че за по-отговорните и управителни позиции, квалификацията е от огромно значение. Също по този начин, колкото по-висока е тя, толкоз по-голям е шансът да изпъкнем измежду останалите претенденти. Дори единствено позвъняването за изявление поради преимуществото на дипломата е от значително значение. Възможно е да не ни наемат за позицията, само че през колкото повече изявленията минаваме, толкоз по-уверени ще бъдем на идващите.

8. Личностно развиване

До известна степен личностното развиване е обвързано с първата точка (за метода на мислене), само че тук ще навлезем малко по-дълбоко. През всички години на следване неимоверно се научаваме да бъдем по-търпеливи, по-толерантни, по-дисциплинирани, по-тактични и даже по-самоуверени. Това са част от нещата, които можем да изградим по време на образованието си, като, несъмнено, всичко зависи от нашите качества и блян за самоусъвършенстване.

9. Възможности и нови провокации

Всеки е чувал за бригадите в чужбина, а огромна част от студентите са се възползвали от тази опция. Няма по какъв начин да минем без тях, защото са конструктивен детайл от образованието на студента. За някои те са първата работа, за други – благоприятстват научаването или подобряването на непознат език, както и излизането в чужбина, където методът и стандартът на живот са по-различни. Освен бригадите, постоянно в университетите се провеждат олимпиади, надпревари и разнообразни планове, в присъединяване на които студентът, като се изключи че се снабдява с финансова премия, построява спортен дух и мощна мотивация.

10. Посока на развиване

Много постоянно студентите се записват в компетентност, близка до тази, с която са приключили гимназията и в това няма нищо неприятно. Но какво вършат тези, които са приключили профилиран колеж или нормално приблизително учебно заведение? Те търсят друга посока за развиване на своите мощни страни, пристрастеност или увлечение. Именно тук основна роля играе висшето обучение. Ако нямаме висок триумф от дипломата, можем да се подготвим съществено за изпитите и да бъдем упорити. В случай, че гимназиалната ни компетентност няма реализация или не желаеме да се развиваме с нея, университетът е мястото, където можем да променим това… или най-малко да се опитаме.

В умозаключение можем да кажем, че висшето обучение не е нужда, не е гаранция за триумф, а избор и опция на една персона да тласне развиването си към напредък. Да е отворен към новото и незнайното, да е подготвен да провокира себе си и да изкара най-хубавото, на което е кадърен. В академичната среда можем да научим повече, в сравнение с чакаме, стига обаче да знаем какво тъкмо желаеме и какъв брой сме подготвени да дадем от себе си, с цел да го реализираме.

Ако сте висшист, споделете вашето мнение с останалите. Не знаете за кого можете да бъдете ентусиазъм или просто да го накарате да се замисли върху нещата.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР