Все по-близо сме до изграждането на Национална детска болница –

...
Все по-близо сме до изграждането на Национална детска болница –
Коментари Харесай

Д-р Благомир Здравков: Няма полемика за терена на Националната детска болница

Все по-близо сме до построяването на Национална детска болница – евентуално това ще стане до 4-6 години. Това сподели шефът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. доктор Иван Митев “ в столицата доктор Благомир Здравков по БТВ.

„ Беше изработен един разбор за педиатричните потребности на страната, които на 11 януари ще бъде показан от екип на Европейската капиталова банка пред министъра на опазването на здравето и пред Обществения съвет за създаване на Национална детска болница “, изясни той.

Според него този разбор е основен, с цел да станат ясни идващите стъпки. „ След подписването на съглашението с този екип, той е подготвен да извърши няколко основни неща. Първо да утвърди дефинитивно структурата на болничното заведение. Следва правенето на техническо задание. А последната стъпка е обезпечаването с инсталация “, изясни доктор Здравков.

Той разясни, че все още няма дискусия към мястото на което би трябвало да се построи Националната детска болница. „ Възприехме този терен, с цел да не се връща планът в началната си точка “, разясни още доктор Здравков.

Той изясни, че местоположението не е проблем, тъй като за експертите е значимо не къде, а по какъв начин ще оказват съответна здравна помощ. Въпреки това регистрира обстоятелството, че за столичани в другия завършек на града ще е доста по-трудно да отидат до Горна Баня.

„ Точно това е концепцията за основаването на такава болница – на детето да бъде оказана сложна помощ. Там ще има всевъзможни експерти, които са належащо на едно дете в незабавно положение, с цел да получи то съответна и способена помощ на най-високо равнище “, разяснява доктор Здравков и проблема с съществуването на единствено един кабинет УНГ за деца в София.

Директорът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. доктор Иван Митев “ не чака да има опозиция от страна на педиатрите във всички звена на другите лечебни заведения, тъй като в тази Национална детска болница би трябвало да влязат разнообразни структури, които към този момент съществуват. Това обаче съгласно би трябвало да бъде решено на равнище Министерство на здравеопазването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР