Все по-активни стават измамниците в интернет. Атакуват на случаен принцип

...
Все по-активни стават измамниците в интернет. Атакуват на случаен принцип
Коментари Харесай

Студентка по журналистика се отърва на косъм от опит за измама в социалните мрежи

Все по-активни стават измамниците в интернет. Атакуват на инцидентен принцип обществените мрежи и електронните пощи с предложение за присъединяване в машинация за да получите милиони.

Радина е студент по публицистика в Университета за национално и международно стопанство. Преди седмица получава подозрително известие в Instagram, в което ѝ предлагат да бъде съизвършител във финансова машинация.

" Получих известие в обществените мрежи - индивидът насреща се показа като районен шеф на съответна банка в чужбина. Ставаше въпрос за непотърсен депозит. Идеята му беше да се показва за правоприемник на починал клиент, тъй като споделям неговата фамилия и по-късно като се извърши процедурата да си разделим парите наедно ", описа Радина пред Bulgaria ON AIR.

Разглеждайки профила, от който е получила известието, тя се усъмнява дали това не е опит да бъде излъгана. Експертът по киберсигурност Красимир Коцев преди дни също получава сходно известие във Фейсбук. 

" Очевидно е, че този имейл е подправен, никой няма да ми даде пари гратис. Ако някой в действителност доста упорства да ви даде едни пари или златни кюлчета гратис, то накарайте този някой да ви изпрати персонален документ, с който да се разпознава, направете видеоразговор с него, поговорете с някого, който е по-осведомен от вас и схваща от тези неща, да ви даде съвет ", коментира Коцев.

Онлайн измамите в обществените мрежи зачестяват.

" Към днешна дата TikTok, Instagram, Facebook се употребяват интензивно за достъп до жертвите на хакерите, като в действителност задачата е те да не могат да схванат, че зад този профил в действителност стои злонамерен човек ", уточни специалистът.

Киберизмамниците сортират на инцидентен принцип жертвите си, въпреки и известията да наподобяват на пръв взор персонализирани. Те постоянно имат граматични неточности, тъй като текстът е генериран посредством програмен продукт.

Социалните мрежи са примамливи за измамниците, тъй като там могат елементарно да основават безчет подправени профили, без да удостоверяват самоличността си и да доближават бързо до хиляди консуматори.

" Обикновено в тези профили няма да видите фотоси с техни другари от разнообразни събития и мероприятия, няма да видите законни изявления на стената им, да вземем за пример с мнения от действителни хора. Отваряйки профила, доста постоянно ще видите, че там няма фотоси или съвсем няма фотоси, профилът е с доста необичайно име, наподобява като че ли този профил е основан преди малко ", обясни Коцев.

Името и домейнът на адреса невинаги са задоволителни доказателства за потвърждаване легитимността на потребителя, а механизмът за отбрана на електронните пощи и обществените платформи лишава време да отстранява профилите на измамниците. За отбрана на данните в профилите ни Коцев поучава постоянно да сменяме паролите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР