Все още водещите световни политици и икономисти не са достигнали

...
Все още водещите световни политици и икономисти не са достигнали
Коментари Харесай

Излишните разходи, които е крайно време да намалите

Все още водещите международни политици и икономисти не са достигнали до консенсус дали световната стопанска система към този момент е в плен на рецесията, или това занапред следва. Почти всички обаче усещаме по джоба си, че времената не са леки - цените на огромна част от стоките и услугите порастват осезаемо, а остава чувството, че възнагражденията ни не порастват със същия ритъм.

Не е инцидентно и че съгласно разнообразни изследвания е най-малък броят на българите, които имат задоволително спестявания, с цел да посрещат разноските си при малко по-продължителна загуба на приход.

Това значи единствено едно - време е за стягане на колана. " Икономията е майка на мизерията " е споделил народът, само че това не е наложително правилно. От онлайн изданието GoBankingRates са подбрали 9 от най-сериозните " дупки " в персоналните ни финанси, които можем да запушим в общи линии безболезнено.

И у дома е вкусно

Традиционно разноските за храна са измежду главните в семействата по света и у нас. Заради забързаното си ежедневие, хората в огромните градове постоянно похапват на открито и, изключително след експлоадирането на пандемията, поръчват подготвена храна. Това сигурно икономисва време, само че несъмнено не икономисва пари - а в действителност рядко си даваме сметка за това.

От друга страна, да си купиш питателните артикули от магазина и да си сготвиш вечеря или обяд за работното място значи освен ястия тъкмо по усета ти, само че и реализиране на прилична спестовност. " В взаимозависимост от това какъв брой постоянно ядете в заведения и какъв брой харчите в тях, ограничението на тези разноски може да ви спести стотици или дори хиляди долари годишно ", разяснява пред GoBankingRates експертът по обмисляне на персоналните финанси Дрю Фелц.

Трябват ли ви тези абонаменти?

Дигиталните платформи дават като че ли цялото наличие на света - музика, филми, спорт, книги, игри. Всичките са извънредно налични и на пръв взор са без пари - по 10-20 лв. на месец всяка. Проблемът е, че се натрупват. В един миг се оказва, че плащате на месец трицифрена сума за неща, които просто нямате време да ползвате.

Съветът на експертите е да извършите един деликатен оглед на всички разноски по банковата ви карта. Срещнете ли приложение, което от седмици не сте употребявали или което в действителност не ви прави особена работа - прекратете абонамента. Същото важи и за фитнеси, спомагателни телевизионни канали и така нататък

Ще се изненадате по какъв начин внезапно на идващия месец ще разполагате с повече средства.

Оптимизирайте телеком услугите

В наши дни огромна част от хората събират в един контракт мобилна телефония, 4/5G интернет, цифрови услуги, цифрова телевизия и оптичен интернет. Ако се оставите в грижовните ръце на консултантите на телекомите, евентуално те ще се окажат с изпълнен таргет, а вие - с много солена месечна сметка.

Трябва да сте наясно какво ви би трябвало и какво - не. Нужно ли ви е нещо оттатък базовия пакет от телевизионни канали? Налага ли ви се да употребявате домашния интернет за телеконференции и прекачване на огромни файлове? Гледате ли HD/4K сериали на смарт телефона си? Ако отговорът на тези въпроси е " Не ", то несъмнено не ви би трябвало някой от най-скъпите комбинирани проекти.

В общия случай това ще ви донесе спестовност от стотици левове всяка година.



Развлеченията не са единствено с пари

Коронавирусът удари много по класическата развлекателна промишленост - театри, кина, концерти. След анулацията на противоепидемичните ограничения всички сме " жадни " за просвета, само че в това време билетите за вход по ред стопански аргументи към този момент надалеч не са на старите цени.

Както отбелязва различен специалист - Холи Гари от First Horizon Bank, в тази ситуация е значимо да не оставяме душата да гладува за сметка на стомаха. Посещавайте огромните събития, които си заслужават, само че и отделяйте повече време за социализация отвън топ клубовете.

Застраховайте се, само че деликатно

При всяко състояние е по-добре да застраховате дома и автомобила си - размерът на годишната награда съвсем постоянно е доста по-малък от цената на един неочакван ремонт. В същото време, застрахователните компании са доста, а предлаганите от тях артикули - още повече. Важно е да изберете най-хубавата оферта.

Съветът на Дрю Фелц е да употребявате услугите на самостоятелен брокер, само че и да четете деликатно какво избирате - не си коства да жертвате от обсега на покритието, единствено и единствено с цел да постигнете малко по-ниска цена.

Поддръжка през днешния ден или ремонт на следващия ден

Каквато и застраховка да изберете, постоянно ще има разноските, които ще излязат от вашия джоб. Когато става дума за дома, има рутинни и не чак толкоз скъпи процедури, които понижават риска от повреда, която ще ви излезе " златна ".

Например - всяка година организирайте профилактика на климатиците си, а на две - проверявайте цялата си ВиК система за дори най-малки течове, реагирайте още при първите признаци на проблеми, написа money.bg.Няколко уикенда ангажираност годишно и невисока трицифрена сума ще ви спестят доста нерви и още повече разноски, които идват в комплект с всяка " пакост ".

Ограничете кредитните карти и потребителските заеми

Все още има доста хора, които не схващат кредитните карти. Те са доста потребен инструмент, само че би трябвало да се обслужват постоянно и да се употребяват рационално, с цел да не се трансфорат задълженията по тях в непостижимо задължение.

Имате ли изобщо потребност от такава карта? Най-добрите условия на пазара ли употребявате? Помагате ли си посредством опциите за кешбек? Това са единствено няколко въпроса, които би трябвало да си отговорите.

Добре е да помислите и за опция за сливане на отговорности - от карти, потребителски заеми и така нататък Така ще спестите от таксите за обслужване, които постоянно са много високи.

Спрете дребните импулсивни покупки

Това е може би най-трудното. " Какво пък толкоз - това са едни дъвки ", " Айде, де, все едно от тези слушалки ще банкрутирам ", " Нищо няма да ми стане, в случай че си купя тази игра ". Да, всяко едно от тези съждения е единствено по себе си правилно - приказваме за дребни суми. Но тези дребни суми се натрупат.

Прегледайте историята на вашите разноски през месеца и сметнете какъв брой пари сте дали общо за импулсивни покупки, всяка от които " нищо не коства " като пари. Да, сумата е много огромна.

Икономии зад кормилото

Състезателният фасон на каране е обичан обезщетителен механизъм за генерации отрудени и угнетени българи. Освен, че способства за това всяка година по пътищата ни да умират стотици хора, агресивното шофиране е с доста тежки последствия и за джоба.
 Снимка 414891
По-малко изхабяване на автомобила и доста по-добра спестовност можете да постигнете просто с малко по-спокоен жанр зад кормилото. Освен това си коства да следите цените на горивата и да преценявате избора си на бензиностанция с тях. Тук още веднъж приказваме за баланс - нормално подозрително ниската цена на колонката значи машинация с количеството или компромис с качеството. И в двата случая доста евтиното може ви коства скъпо.
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР